ГоловнаЕкономікаДержава

Російські АЕС ламаються частіше, ніж українські

Держатомрегулювання спростувало міф про аварійність енергоблоків в Україні

Російські АЕС ламаються частіше, ніж українські
Фото: rosenergoatom.ru

Кількість порушень у роботі атомних електростанцій Росії перевищує українські показники. Про це в середу, 15 червня, заявила прес-служба Держатомрегулювання.

Приводом для цього стали часті висловлювання російських політиків і ЗМІ про те, що в Україні нібито зашкалює кількість аварій та аномальних подій на АЕС.

За даними відомства, порушення в роботі енергоблоків російських АЕС відбуваються частіше. Протягом п'яти останніх років в Україні їхня кількість не перевищувала 1 порушення на енергоблок, тоді як у Росії цей показник сягав позначки 1,55 у 2012 році.

У 2015 році показники були однаковими, але всі 15 порушень на 15 енергоблоках АЕС України були подіями нульового рівня за шкалою INES, тобто такими, що не впливають на безпеку.

У Росії за той самий час було 35 порушень (на 35 енергоблоках), з них три - класифікувалися першим рівнем за шкалою INES, тобто були визнані аномальної ситуацією. Інциденти сталися у квітні 2015 року на Білоярській АЕС, у червні на Курській АЕС і у грудні на Калінінській АЕС. Крім того, в лютому 2015 року на Ростовській АЕС сталася пожежа, а в червні на Калінінській АЕС - займання.

"Держатомрегулювання звертається до представників політикуму та ЗМІ Росії з проханням більше уваги приділяти власній статистиці порушень у роботі атомних станцій і не поширювати безглузді повідомлення про можливу ядерну катастрофу в Україні", - підкреслює відомство.

Нагадаємо, наразі в Україні існує 15 енергоблоків: шість на Запорізькій АЕС (найбільша станція в Європі), чотири на Рівненській АЕС, три на Південноукраїнській АЕС і два на Хмельницькій АЕС.

У квітні 2016 року президент Петро Порошенко заявив, що Україна не відмовлятиметься від атомної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram