ГоловнаЕкономікаБізнес

Єврокомісія очікує від України якнайшвидшої реформи енергоринку, - голова ДТЕК

Від цього залежить надання двох траншів макрофінансової допомоги Україні.

Єврокомісія очікує від України якнайшвидшої реформи енергоринку, - голова ДТЕК
Максим Тимченко

Основні очікування Європейської комісії щодо України пов'язані з якнайшвидшою реформою енергоринку й ухваленням законів про ринок електроенергії та національного регулятора, а також з продовженням реформи газового ринку, повідомив генеральний директор енергокомпанії ДТЕК Максим Тимченко за підсумками цьоготижневої зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем у Брюсселі.

"Зараз одним з ключових пріоритетів Європейської комісії є розробка і впровадження нової моделі ринку електроенергії. Також Комісія пильно стежить за долею законопроекту про регулятора", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи переговори.

Тимченко нагадав, що реформа енергоринку є умовою надання Україні двох траншів макрофінансової допомоги по 600 млн євро.

"Якщо ухвалення законів відбудеться до кінця червня, то, переконаний, до кінця року ми зможемо досягти такого самого істотного прогресу для ринку електроенергії, як і ринку газу", - вважає голова ДТЕК, найбільшої української приватної енергокомпанії.

Він додав, що обговорювалося питання надійності роботи теплової генерації протягом прийдешнього осінньо-зимового періоду, стабільності постачань антрациту з неконтрольованих територій.

"Зараз ситуація, на жаль, ускладнюється тим, що відсутні механізми для виплат зарплат співробітникам "Укрзалізниці", які перебувають і забезпечують роботу залізниці на неконтрольованій території", - повідомив Тимченко. На його думку, якщо питання з роботою залізниці вирішать, то теплова генерація України буде забезпечена необхідними запасами антрациту.

Голова ДТЕК також повідомив, що європейських партнерів дуже турбує традиційна тема газу та енергетичної безпеки України. Він вказав, що основна позиція залишається незмінною: Україна за рахунок прозорих і рівних для всіх гравців правил на ринку газу за п'ять років зможе повністю забезпечити свої потреби в газі за рахунок власного видобутку. Зокрема, Тимченко нагадав, що ДТЕК зміг за останні два з половиною року збільшити видобуток газу майже втричі, і до кінця цього року планує видобути понад 1,5 млрд куб. м.

"Моє відчуття, що для колег із Брюсселя дуже важливе розуміння і впевненість у тому, що процес реформ є незворотним і не буде сповільнюватися... Запозичуючи фразу пана Мароша Шефчовича:" We need good stories coming from Ukraine", - сказав голова ДТЕК.

Він повідомив, що зараз триває також робота над новим Меморандумом про взаєморозуміння в енергетичній сфері, який закріпив би статус стратегічної співпраці і п'ять основних напрямків, закладених у стратегію Енергетичного союзу: енергобезпека, інтегрований ринок електроенергії, енергоефективність, захист навколишнього середовища, дослідження і інновації. Тимченко висловив думку, що в цьому контексті Україні найближчим часом необхідно оновити Енергетичну стратегію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram