ГоловнаЕкономікаФінанси

​Денисенко: за активи "Хрещатика" триває боротьба не на життя, а на смерть

Депутат вважає, що установу закрили з політичних мотивів

​Денисенко: за активи "Хрещатика" триває боротьба не на життя, а на смерть
Фото: Макс Требухов

Під приводом пошуку винуватих у банкрутстві банку "Хрещатик" розгорнулася запекла війна за його активи. Про це написав народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко у фейсбуці.

"Про банк "Хрещатик" і його раптове падіння (введення тимчасової адміністрації) написано більш ніж достатньо. Ні для кого не секрет, що банк не мав впасти, а рішення про введення тимчасової адміністрації виключно політичне. Але справа не тільки в цьому. Зараз почалася боротьба не на життя, а на смерть між Нацполіцією і тимчасовим адміністратором за документацію банку. Суть цієї боротьби офіційно лежить нібито в площині винуватих і справедливості закону. Реально - це жорстока боротьба за вплив на активи, які має банк", - зазначає парламентар.

На думку Денисенка, ще на етапі ухвалення рішення про введення в банк тимчасової адміністрації головною метою чиновників було майно банку.

Нагадаємо, 5 квітня Нацбанк України визнав неплатоспроможним банк "Хрещатик" і передав його ФГВФО. Фонд мусить відшкодувати вкладникам 2,8 млрд грн.

Найбільшими співвласниками банку були Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", Солдатенко - екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

31 травня слідчі провели в офісі банку вилучення документації, що викликало обурення з боку представників тимчасової адміністрації, які не хотіли надавати оригінали документів. Фонд гарантування вкладів запропонував передати силовикам завірені копії документів, однак відповідно до рішення суду, поліція вимагала саме оригінали.

На думку силовиків, напередодні введення тимчасової адміністрації з банку могли вивести частину ліквідних застав за кредитами. Однак співробітники фінустанови стверджують, що завжди діяли строго в рамках вимог Нацбанку - застави звільнялися виключно після повного погашення кредиту. "Абсолютну законність цих операцій підтвердить будь-яка судова інстанція", - стверджують у банку.

На думку екс-заступника голови НБУ Олександра Савченка, банкрутство банків - дуже прибутковий бізнес. Активи банку, що ліквідується, підлягають продажу. "Кошти від продажу осідають у руках тих, хто продає і через кого продають. Гроші, таким чином, зникають", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram