ГоловнаЕкономікаБізнес

Галасюк: Банкова сліпо послухалася експортерів металобрухту

Профільний комітет підтримав компромісні пропозиції Порошенко.

Галасюк: Банкова сліпо послухалася експортерів металобрухту
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Комітет Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва підтримав пропозиції президента Петра Порошенка до законопроекту №3868 про мита на експорт металобрухту, який він ветував.

Про це повідомив голова комітету Віктор Галасюк у фейсбуці.

"Це вимушений крок, оскільки президент запропонував замість 3 років лише однорічне скасування вивізного мита на металобрухт і повне скасування квотування експорту замість тимчасового. Металурги і комітет мусили погодитися, адже голосів на подолання вето ми б не набрали", - написав він.

Галасюк зазначив, що Міністерство економіки називає пропозиції президента компромісними, але сам депутат так не вважає.

"Який може бути компроміс між сировинним експортом українського металобрухту на $300 млн на рік і 8-мільярдний (!) експорт металургійної продукції. Між 25% української промисловості та експорту з одного боку і примарною стурбованістю ЄС, куди Україна вивозить металобрухту на $4 млн на рік! Величезний привід для занепокоєння ЄС, правда? Хіба не можна було обґрунтувати українську позицію Європі? Звичайно, можна! І саме так треба було б зробити! Але Банкова сліпо послухалася експортерів металобрухту", - вважає депутат.

Нагадаємо, 21 квітня 2016 року парламент тимчасово, терміном на три роки, підвищив мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну.

Ухвалений Радою закон отримав негативний відгук Євросоюзу. Представництво ЄС в Україні повідомило, що Верховна Рада, підвищивши утричі мита на металобрухт, порушила "дух і букву" Угоди про зону вільної торгівлі. 16 травня Порошенко ветував закон.

Згідно з регламентом Верховної Ради, тепер депутати мають або прийняти пропозиції президента до ветованого законопроекту (226 голосів), або подолати вето (300 голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram