ГоловнаЕкономікаБізнес

"Київгаз" пропонує не перераховувати киянам уже оплачені рахунки за газ

Компанія хоче, щоб тарифи підвищили.

"Київгаз" пропонує не перераховувати киянам уже оплачені рахунки за газ
Фото: energy.kyivgaz.ua

Керівництво "Київгазу" заявило, що через складну соціально-економічну ситуацію в країні не підтримує ініціативу Кабміну щодо перерахунку вже оплачених рахунків за газ через занижені норми споживання, які були чинними з весни 2015 року. При цьому в компанії наголосили, що виступають за необхідність приведення тарифів до економічно обґрунтованих з підвищенням реальної вартості газу, як цього вимагає меморандум з МВФ.

У "Київгазі" аргументували свою позицію тим, що в умовах падіння реальних доходів населення і високої інфляції споживачам будемо складно покрити єдиним платежем різницю в нормах споживання за 9 минулих місяців.

Минулий Кабмін програв суди в трьох інстанціях через необґрунтованість зниження норм споживання газу для користувачів без лічильників і доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості затвердити порядок перерахунку для кінцевих споживачів вартості вже спожитого природного газу за 9 місяців.

Слідом за збільшенням ціни газу в 5,5 разу Національна комісія у сфері енергетики навесні 2015 року звернулася до Кабінету Міністрів з пропозицією знизити норми споживання газу для квартир без лічильників. Кабмін постановою №237 від 29.04.2015 знизив ці норми з 06.05.2015 вдвічі, не маючи на це жодних підстав, вважають у "Київгазі".

Через 9 місяців уряд програв суд у трьох інстанціях, і постанову було визнано незаконною. Вищий адміністративний суд України також установив, що Кабінет Міністрів України навіть не проводив аналізу впливу прийнятих норм споживання газу, виносячи постанову №237.

У зв'язку з рішенням суду нарахування обсягів газу з 29.01.2016 р. продовжили за нормами споживання, які були чинними до незаконної постанови №237. А з 24 березня 2016 року Кабмін прийняв 3 нові рішення:

скасувати всі старі нормативні акти, що встановлюють норми;    

прийняти нові норми;    

доручити профільному міністерству - Міністерству енергетики та вугільної промисловості - розробити і затвердити порядок перерахунку вартості природного газу, спожитого в період дії постанови №237 від 29.04.2015 р.

Якщо ж Кабінет Міністрів вирішить провести перерахунок, то населенню, яке використовує газ, доведеться заплатити додатково від 194 до 582 гривень з абонента за весь період дії занижених, незаконних норм споживання.

"Київгаз" відкрито заявив, що не буде ініціатором виставлення перерахунку абонентам за вже спожитий і оплачений газ, але допускає підняття вартості газу до економічно обґрунтованого рівня, згідно з меморандумом з МВФ.

Керівництво компанії запропонувало столичній мерії підтримати цю позицію перед Кабміном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram