ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд призупинив дію наказів МЕРТ з приводу брухту й оформлення дозволів на його експорт

ДФС заборонено проводити митне оформлення експортованого металобрухту.

Суд призупинив дію наказів МЕРТ з приводу брухту й оформлення дозволів на його експорт
Фото: pixabay.com

Окружний адміністративний суд Києва заборонив Міністерству економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) проводити засідання комісії з питань ліцензування господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту чорних і кольорових металів, з визначення рекомендованих обсягів експорту брухту чорних і кольорових металів, брухту легованих чорних металів і з розгляду заявок на видачу ліцензій на експорт товарів і розподіл квот.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Відповідну ухвалу суд прийняв у п'ятницю в рамках забезпечення позову компанії "Метінвест-Ресурс" до МЕРТ, третя особа - Державна фіскальна служба (ДФС) України.

При цьому ухвалою суду призупинено дію наказів МЕРТ №446 і №519 про реєстрацію, оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів від 16 і 28 березня 2016 року відповідно. Також МЕРТ заборонено реєструвати і оформляти картки на експорт на підставі цих наказів.

Крім того, ДФС і її територіальним органам заборонено проводити митне оформлення експортованого металобрухту, на який оформлено картки реєстрації, видані МЕРТ з 16 березня 2016 року.

Рішенням суду МЕРТ також заборонено видавати будь-які накази про реєстрацію, оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів на здійснення експортних операцій з металобрухтом.

На засіданні суду був представник МЕРТ, представника третьої сторони не було.

Як повідомляли, раніше Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію наказу МЕРТ №337 від 1 березня 2016 року про затвердження балансу брухту на 2016 рік за клопотанням "Металургпрому" в рамках забезпечення його позову про визнання документа незаконним, недійсним і таким, що підлягає скасуванню.

"Металургпром" вимагає скасування наказу МЕРТ, що зберігає високий рівень експорту металобрухту в обсязі 1,1 млн тонн, оскільки відповідний наказ ухвалено з порушенням процедури і він не має державної реєстрації: не узгоджувався в Державній регуляторної службі України (ДРС) і не реєструвався в Міністерстві юстиції. Відповідачем у цьому судовому процесі є МЕРТ, як третіх осіб залучено ДРС і Мін'юст.

Згідно з визначенням суду, дія наказу МЕРТ призупиняється до розгляду справи по суті та набрання законної сили судовим рішенням.

Департамент захисту економіки Національної поліції України зажадав 5 квітня від МЕРТ призупинити накази про розподіл обсягів металобрухту на експорт і видачу відповідних дозволів до прийняття відповідного рішення Окружним адміністративним судом Києва.

При цьому голові комісії запропонували до 8 квітня ініціювати проведення засідання комісії МЕРТ з метою припинення дій наказів №446 від 16 березня і №519 від 28 березня цього року, а також призупинити оформлення дозволів на експорт металобрухту до розгляду справи по суті судом.

Однак МЕРТ проігнорувало цю вимогу поліції і не провело відповідного засідання комісії.

Разом з тим, МЕРТ анонсувало проведення третього засідання комісії 25 квітня.

Крім того, повідомляли, що метпідприємства і регіональні депутати неодноразово закликали владу обмежити вивезення стратегічної сировини через її нестачу на внутрішньому ринку і вважають завищеним затверджений МЕРТ 1 березня баланс експорту брухту чорних металів на 2016 рік в 1,1 млн тонн - майже на рівні попереднього року.

"Металургпром" і Федерація металургів України (ФМУ) в листі до Мін'юсту вказали на низку порушень під час затвердження МЕРТ балансу брухту чорних металів. Металурги також закликали ДРС захистити інтереси вітчизняних метпідприємств і домогтися дотримання законності при затвердженні МЕРТ балансу брухту чорних металів.

Метпідприємства України гостро потребують металобрухту. Зокрема, новий завод "Інтерпайп Сталь" через відсутність брухту у 2015 році сумарно простоював 63 доби.

Дефіцит металобрухту для внутрішнього споживання у 2015 році склав 855 тис. тонн, або 22% від потреби (3,92 млн т) - за даними об'єднання "Металургпром". Основною причиною дефіциту брухту 2015 року став експорт. Згідно з даними ДФС, торік він становив 1,213 млн тонн, що є найбільшим показником за останні 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram