ГоловнаЕкономікаДержава

Металурги просять Гройсмана терміново скликати нараду з питань ГМК

У галузі є безліч проблем.

Металурги просять Гройсмана терміново скликати нараду з питань ГМК
Фото: www.kmu.gov.ua

Представники підприємств гірничо-металургійного комплексу України виступили з ініціативою провести найближчим часом нараду для обговорення наявних проблем галузі та початку напрацювання програми стабілізації та забезпечення довгострокової конкурентоспроможності ГМК України.

Про це йдеться в зверненні президента об'єднання "Металургпром" Олександра Каленкова та голови об'єднання "Федерації металургів України" Сергія Біленького, пише UAprom.

З відповідною пропозицією металурги звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. У нараді, на їхню думку, повинні взяти участь повноважні представники металургійних і гірничодобувних підприємств України, представники профільних міністерств, галузевих асоціацій.

Серед проблем, які вимагають обговорення і вирішення, металурги виділяють державне тарифне регулювання, зокрема ініційовану Міністерством інфраструктури індексацію вантажних залізничних тарифів на 15%, надання преференцій виробникам залізної руди з РФ у формі знижок на транзитні тарифи по Україні на рівні 15-25%, вартість транспортування газу для промислових споживачів України ($23,5-27,5/тис. м3), яка значно перевищує середньоєвропейський рівень ($10-12/тис. м3), рівень портових зборів.

Також проблемним залишається податкове регулювання (припинення дії пільги у вигляді коефіцієнта 0,25 до податку на земельні ділянки, що перебувають у користуванні підприємств гірничодобувної промисловості, а також припинення відшкодування ПДВ підприємствам, які перереєстровані з неконтрольованої на підконтрольну Україні територію). Також існують проблеми з залізничним сполученням у межах України, торговельною політикою, дефіцитом металобрухту на внутрішньому ринку і скороченням внутрішнього ринку споживання металу.

"Резерви вітчизняного ГМК вичерпуються - обсяг виробництва сталі в Україні в 2015 році становив лише 70% від рівня виробництва в 2011 році; за даними Держкомстату, чистий збиток металургійних підприємств за січень-вересень 2015 року становив - 22,4 млрд (у 2014 році - 41,9 млрд.). Продовження практики безсистемного регулювання економіки і ігнорування проблем у ГМК призведуть до поступового знищення цієї однієї з ключових галузей вітчизняної промисловості, що матиме вкрай негативні соціальні та економічні наслідки для країни загалом", - сказано в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram