ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК розглядає газовидобуток як стратегічний бізнес

Компанія планує цього року видобути 1,5 млрд кубометрів

ДТЕК розглядає газовидобуток як стратегічний бізнес
Фото: www.ukrgazeta.com

Енергетична компанія ДТЕК, у яку входить ПрАТ "Нафтогазвидобування", вважає видобуток газу одним із пріоритетних, стратегічних напрямків своєї діяльності. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

По его словам, ДТЭК с момента покупки контрольного, 60%-ного, пакета акций "Нефтегаздобычи" в 2013 году інвестував у буріння нових свердловин понад 2 млрд грн, що дозволило у 2015 році видобути 1,3 млрд кубометрів українського газу. Цього року компанія планує вийти на 1,5 млрд кубометрів.

"У бізнес-плані 2013 року у нас обсяг видобутку газу був 300 млн кубометрів, добули 500 млн, у 2014-му видобуток газу становив 750 млн, у 2015-му - 1,3 млрд кубометрів. І якби у 2015 році у нас була нормальна ситуація, то цього року ми б здобули 2 млрд кубометрів газу. Але наразі, думаю, буде близько півтора", - повідомив Максим Тимченко.

За словами гендиректора компанії, у 2015 році інвестиції в буріння знизилися здебільшого через "експерименти, які уряд проводив із газодобувною галуззю", а також із підвищеною рентою на видобуток газу.

"Перший удар ми отримали наприкінці 2014 року - всі промислові споживачі були зобов'язані купувати газ тільки у "Нафтогазу України". І практично вся наша бізнес-модель, орієнтована на те, що ми забезпечуємо видобутим газом підприємства СКМ, була зламана. Добутий газ ми мусили направляти у сховища. Таким чином Україна тоді виживала зі страховим запасом у сховищах. Але для таких компаній, як наша, це означало відволікання і заморожування обігових коштів", - підкреслив Максим Тимченко.

Проте він підкреслив, що компанія планує розвивати газодобувний бізнес та інвестувати в нього. Сьогодні "Нафтогазвидобування" має дозвіл на експлуатацію двох родовищ - Семиренківського і Мачухського, крім того, компанія виграла аукціон на право розробки Хорошевської площі у Харківській області.

"Ми мусили в серпні призупинити буріння трьох нових свердловин. Зараз роботи відновлено, і три свердловини цього року ми пробуримо", - повідомив Максим Тимченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram