ГоловнаЕкономікаФінанси

Тарута поскаржився в НАБУ на Гонтареву

Депутат направив звернення щодо "Дельта Банку"

Тарута поскаржився в НАБУ на Гонтареву
Фото: Евгений Швец

Глава НБУ Валерія Гонтарева не тільки знала про злочинні дії керівництва "Дельта Банку", яке перевело у валюту і вивело за кордон рефінансування НБУ на суму понад півмільярда доларів, а й особисто сприяла цим злочинам. Про це пише "Главком" з посиланням на депутатське звернення нардепа Сергія Тарути, адресоване в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

Як зазначає нардеп, 22 березня 2016 року Генеральна прокуратура Україна висунула звинувачення Сергію Курченку – керівнику злочинної групи, яка протягом 2013-2014 років незаконно заволоділа коштами НБУ, "Укргазбанку", "Аграрного фонду", а також грошима вкладників "Брокбізнесбанку" і "Реал Банку" на загальну суму 5,6 млрд грн. Разом з тим, аналогічні злочинні схеми реалізовувало керівництво НБУ, власники і менеджери "Дельта Банку", а також керівники Державної іпотечної установи (ДІУ) вже за нової влади.

Зокрема, "Дельта Банк" (у вересні 2014 року) придбав облігації ДІУ на суму 3,5 млрд грн. При цьому кошти залишаються на поточному рахунку установи в банку. Під ці облігації керівництво "Дельта Банку" отримує рефінансування НБУ (операція РЕПО) на суму 3,5 млрд грн (за даними регулятора, на 1 млрд грн).

"Ця операція не була спрямована на підтримку ліквідності "Дельта Банку" і здійснювалася керівництвом банку та керівництвом НБУ не з метою підтримки платоспроможності банку, а з метою подальшого виведення цих коштів з банку", - повідомляє Тарута.

Як зазначає депутат, кошти згодом вивели через кореспондентські рахунки офшорних банків на рахунки компаній-нерезидентів, підконтрольних власникам і посадовим особам "Дельта Банку". Всього на ці рахунки було виведено з банку понад 500 млн доларів США.

"Скоєння цих злочинних дій могло відбуватися тільки з відома і за сприяння посадових осіб НБУ - голови Нацбанку Валерія Гонтаревої, а також директора Департаменту банківського нагляду Алли Шульги, оскільки з огляду на проблемний статус банку здійснення всіх операцій відбувалося за погодженням з куратором банку, призначеним Департаментом банківського нагляду НБУ... Викликає занепокоєння, чому правоохоронні органи не звертають увагу на спільні організовані злочинні дії власників "Дельта Банку", керівників ДІУ і Національного банку", - йдеться у зверненні нардепа.

Сергій Тарута наполягає на тому, щоб НАБУ провело розслідування фактів, викладених у його зверненні.

Нагадаємо, 3 березня 2015 року НБУ ввів у "Дельта Банк" тимчасову адміністрацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram