ГоловнаЕкономікаФінанси

УКБС поклала відповідальність за банкрутство "Хрещатика" на Нацбанк

Спілка заявила, що НБУ й акціонери банку конфліктували.

УКБС поклала відповідальність за банкрутство "Хрещатика" на Нацбанк
Фото: xcitybank.com.ua

Українська кредитно-банківська спілка поклала на Національний банк України відповідальність за банкрутство банку "Хрещатик".

"Ситуація, яка останніми днями склалася в банківській системі (зокрема, визнання неплатоспроможним банку «Хрещатик»), довела неспроможність Нацбанку здійснювати професійне, прогнозоване регулювання і ефективний нагляд за банківською системою в інтересах суспільства і держави", - цитує заяву УКБС видання "Главком".

На думку спілки, Нацбанк вибірково ставиться до виконання обов'язків регулювання і нагляду в банківській галузі, створює нерівні умови для учасників українського ринку, знищує конкуренцію. Прикладом таких дій в УКБС вважають раптову зміну Нацбанком "правил гри" і форсування графіків докапіталізації банків (постанова №58 від 04.02.16). Це призвело до конфлікту між між регулятором і акціонерами банку "Хрещатик".

Також НБУ відмовив у стабілізаційному кредиті для підтримки ліквідності банку "Хрещатик", хоча інші фінансові установи, серед яких банки з російським капіталом або банки, тісно пов'язані з представниками влади, користуються необмеженою підтримкою регулятора.

Нагадаємо, 5 квітня НБУ вирішив зарахувати банк "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних. Таке рішення було прийнято після того, як кілька підприємств-акціонерів банку перевели свої кошти в інші банки, що і призвело до банкрутства.

Станом на 18 лютого 2016 року, за даними НБУ, найбільшими власниками банку були бізнесмени Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Банк входить до другої групи банків за класифікацією НБУ і займав 18 місце за розмірами активів серед 130 українських банків за даними на 1 жовтня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram