ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна наблизилася до зберігання європейського газу в ПСГ

З 1 квітня з'явилися трубопровідні потужності, не зайняті "Газпромом".

Україна наблизилася до зберігання європейського газу в ПСГ
Фото: dt.ua

З 1 квітня стали можливими поставки газу з України в Словаччину через газовимірювальну станцію (точка входу в ГТС) "Буденце".

"З 1 квітня 2016 року точка Budince починає працювати у двоспрямованому режимі з вхідною потужністю з України в систему Eustream. Гарантована добова потужність входу в напрямку з України становить 19 млн куб. м/добу", - повідомила в понеділок компанія Eustream, оператор словацької газотранспортної системи.

Прес-служба "Нафтогазу України" зазначає, що переведення цієї ГІС у двосторонній режим роботи дозволить європейським трейдерам і завозити газ для зберігання в Україну, і вивозити його з України після завершення періоду зберігання.

"Цей крок дозволить значно поліпшити привабливість українських ПСГ, адже до цього моменту не було гарантованих потужностей на вихід з України, оскільки наявні потужності на вихід зарезервовані для компанії "Газпром" для виконання транзитного контракту з НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Тим часом "Укртрансгаз" висловив надію, що Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг протягом найближчих тижнів затвердить тарифи для нових потужностей.

У 2015 році через "Буденце" (газопровід "Вояни - Ужгород") в Україну надійшли 94,2% всього обсягу імпорту газу з Європи (9 702,691 млн куб. м).

Нагадаємо, 2014 року ухвалено закон, який дозволяє здавати газотранспортну систему, в тому числі підземні сховища, в оренду без права відчуження.

В Україні налічують 13 ПСГ загальною потужністю 32 млрд кубометрів, значну частину якої держава не використовує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram