ГоловнаЕкономікаДержава

ФДМ просить суд розірвати договір про оренду Гостиного двору з "Укрреставрацією"

Причиною називають невиконання орендарем умов договору.

ФДМ просить суд розірвати договір про оренду Гостиного двору з "Укрреставрацією"
Фото: kiev.segodnya.ua

Регіональне відділення Фонду державного майна (ФДМ) у Києві звернулося до Господарського суду з позовом про розірвання договору оренди будівлі Гостиного двору, укладеного з компанією "Укрреставрація".

Про це повідомляє офіційний сайт ФДМ.

Також ФДМ просить суд зобов'язати орендаря повернути йому державне нерухоме майно - будинок-пам'ятник архітектури "Гостинний двір" загальною площею 9433 кв. м. Причиною для повернення називають невиконання орендарем умов договору.

"Відповідний договір було укладено 18 березня 1994 року за №149, і, відповідно до нього, орендар брав на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури й утримання будівель у належному санітарному, протипожежному і технічному стані. Згідно з актом обстеження від 10 грудня 2015 року, встановлено, що жодних будівельних робіт на орендованому об'єкті не проводилося. В акті зафіксовано також відсутність настилу даху будинку, вікон і дверей будівлі, зовнішнього і внутрішнього оздоблення будівлі, а також часткове (мінімальне) підтоплення підвальних приміщень", - йдеться в повідомленні.

ФДМ також відзначає, що останнім часом надходили численні звернення народних і місцевих депутатів, журналістів і громадськості про неналежне утримання і навіть можливе знищення пам'ятника архітектури "Гостинний двір".

Нагадаємо, 2011 року в Гостинному дворі спалахнула потужна протест за збереження будівлі, який тривав понад 10 місяців. Активісти утворили сквот усередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

Міська влада не може за рахунок бюджету відремонтувати будівлю, а забудовник не залишає сподівання повернути собі право перебудувати будівлю і зробити в ньому торговий центр і не вживає ніяких заходів для консервації об'єкта. Не так давно громадськість в особі ГО "Андріївсько-пейзажна ініціатива" акумулювала свій ресурс для проведення консервації, зібрала необхідні фінансові кошти і матеріали, проте на об'єкт їх не допустили. 15 грудня 2015 року "Укрреставрація" - погодилася законсервувати будівлю Гостиного двору.

22 грудня Кабінет Міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостиного двору пам'ятником архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram