ГоловнаЕкономікаДержава

"Укргазвидобуванням" керують російські спецслужби, - депутат Головко

Багато з них досі мають російське громадянство, каже нардеп

"Укргазвидобуванням" керують російські спецслужби, - депутат Головко
Михайло Головко
Фото: zz.te.ua

Топ-менеджмент ДП "Укргазвидобування", сформований з колишніх співробітників російських нафтових компаній, працює в інтересах російських спецслужб.

Про це сегодня на бріфінгу у Верховній раді заявив народний депутат Михайло Головко, пишуть з посиланням на агентство прес-службу депутата "Українські новини".

За словами парламентаря, діяльність "російської команди" голови держкомпанії Олега Прохоренка загрожує економічній та інформаційній безпеці країни, а також ставить під загрозу державну таємницю, яку можуть передати державі-агресору.

"Ми бачимо знищення української газодобувної галузі представниками Російської Федерації, які працюють в інтересах країни-агресора", - заявив Головко.

Він пояснив, що голова правління української газодобувної компанії Олег Прохоренко провів "радикальне" оновлення топ-менеджменту, і тепер нове керівництво складається з колишніх співробітників державних компаній Російської Федерації, причому багато хто з них досі має російське громадянство.

На думку нардепа, діяльність цих людей "спрямована проти основ національної безпеки України і є всі підстави стверджувати, що люди, яких Прохоренко привів в "Укргазвидобування", зловживаючи своїм службовим становищем, займаються розкраданням державних коштів.

"Усі ці новопризначені працівники оновленого Прохоренко менеджменту ПАТ" Укргазвидобування "- колишні працівники" Роснефти "і ТНК, які разом працювали багато років. Зараз вони працюють в Україні і можуть надавати послуги спецслужбам Росії, і фактично допомагати ворожої країні вести війну проти України, - зазначив Головко.

Зокрема, депутат вимагає перевірити громадянство керівника напряму закупівель товарів і послуг ПАТ "Укргазвидобування" Андрія Токаря, начальника управління із закупівель товарів і послуг Андрія Глибоцького, директора з питань безпеки Григорія Супруна, радника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" Андрія Хоменка, а також директора з формування методології закупівель НАК "Нафтогаз Україна" Романа Беляги. Саме Беляга, на думку Головка, здійснює "тіньове керівництво" газодобувною компанією.

Парламентар додав, що всі названі чиновники, в тому числі голова правління "Укргазвидобування" Прохоренко, тісно співпрацюють з громадянином Російської Федерації Олександром Клімовим, який віддає розпорядження своїм спільникам.

"Українська газодобувна галузь опинилася під контролем спецслужб Російської Федерації", - зазначив Головко.

Він також підкреслив, що Прохоренко незаконно встановив собі зарплату у розмірі 400 тисяч гривень, що також має бути предметом розслідування правоохоронців. За словами нардепа, відповідне депутатське звернення він уже направив на адресу глави СБУ Василя Грицака, генпрокурора Віктора Шокіна і керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ оприлюднили внутрішнє листування керівництва ПАТ "Укргазвидобування" з директором з формування методології закупівель підприємствами сфери корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" Романом Белягою, в якому високопоставлені чиновники обговорювали підготовку тендерів під конкретного учасника, а також російський вид на проживання одного з керівників УГД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram