ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна і Японія ратифікували кредитний договір на $300 млн

Гроші надійдуть до бюджету у квітні 2016 року.

Україна і Японія ратифікували кредитний договір на $300 млн

Україна і Японія ратифікували (у формі обміну нотами) кредитну угоду про другу позику на політику розвитку в розмірі $300 млн.

Про це повідомила в п'ятницю на брифінгу міністр фінансів Наталія Яресько.

Вона розповіла, що загальна допомога Україні з боку Японії на сьогодні становить $1,8 млрд, з яких $1,1 млрд піде на реконструкцію Бортницької станції аерації в Києві.

"У тому числі сьогодні я і посол Японії Шигекі Сумі з радістю повідомляємо, що Україна і Японія ратифікували кредитну угоду, яка дозволить залучити довгострокову пільгову позику від Японії в розмірі 300 млн доларів. В Україні багато місяців тривають дебати, чи відбуваються в нас реформи. Фінансова підтримка України з боку третіх осіб, в тому числі Японії, - це чітка відповідь на це питання. Уряди третіх країн не підтримували б нашу країну, якби реформ не було", - заявила Яресько.

За її словами, умовою надання цього кредиту було виконання 10 структурних реформ, у тому числі з ліквідації можливостей для ухиляння від сплати податків і боротьби з податковими ямами (електронне адміністрування ПДВ і посилення контролю за трансферним ціноутворенням); створення дієвих механізмів контролю не тільки за доходами, а й витратами бюджету (розширені повноваження Рахункової палати України); реформування ринку газу (розподіл функцій "Нафтогазу").

"Ми провели всі ці реформи. Це справжні реформи. Можливо, це не те, що люди хотіли б почути, але ці кроки вкрай необхідні для відновлення української економіки і не проводилися протягом останніх 23 років. Наш уряд зробив їх усього за 15 місяців" , - наголосила Яресько.

Термін погашення кредиту - 20 років, перші шість років - пільговий період, під час якого Україна не повинна обслуговувати позику. Кредитна ставка - LIBOR + 0,5%.

Угода набуде чинності наприкінці березня, а у квітні гроші повинні надійти одним траншем у загальний фонд державного бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram