ГоловнаЕкономікаБізнес

Український експорт можуть затримати на кордоні за підроблені піддони, - EPAL

Штраф може становити до 850 тисяч гривень.

Український експорт можуть затримати на кордоні за підроблені піддони, - EPAL

Український експортний бізнес зазнає збитків у разі використання контрафактних піддонів для транспортування продукції Україною, а також на експорт. Про це на прес-конференції в Києві заявив генеральний директор Європейської асоціації піддонів (EPAL) Мартін Лайбрандт, пише РБК-Україна.

За його словами, застосування кустарно вироблених палет для транспортування і зберігання товарів створює ризики і для логістичних компаній, і для дистриб'юторів, які реалізують продукцію кінцевому споживачеві. Незважаючи на те, що нелегальні виробники піддонів незаконно використовують торговельну марку EPAL, їхня продукція суттєво відрізняється за якістю від оригінальних палет.

"Сертифіковані піддони виготовляють за певною технологією, яка мінімізує можливість їхньої поломки під час транспортування, завантаження або розвантаження продукції. Контрафактні ж палети дуже часто виготовляють з порушенням вимог до матеріалу, конструкції, кріплення та ін. Отже, надійність і безпека відступає на другий план. При цьому кустарні виробники масово використовують бренд EPAL для маскування контрафакту", - сказав Мартін Лайбрандт.

«Ми активно боремося з цим явищем. Нещодавно ми провели акцію на кордоні України, Словаччини, Польщі та Угорщини. Спільно з митними органами ми затримали близько 15 тис. підроблених палет. Фактично західний кордон України для контрафактних піддонів сьогодні закрито. Будь-який вантаж, який транспортують на підроблених палетах, можуть затримати на кордоні на 10 днів. Контрафактні палети будуть вилучати, перевізнику доведеться власним коштом перевантажувати товар на сертифіковані піддони", - додав Лайбрандт.

Він також зазначив, що цивілізовані країни не бачать сенсу економити на безпеці під час транспортування товарів, оскільки це безпосередньо впливає на репутацію виробників, перевізників і дистриб'юторів. Про це, зокрема, свідчить постійне зростання попиту на сертифіковані піддони EPAL. Зростання виробництва піддонів торік становило плюс 11% порівняно з 2014 роком.

"Сукупно у 2015 році було випущено 73,6 млн європіддонів EPAL в обіг по всьому світу. Це рекордний результат - збільшення виробництва до попереднього року становило 10,9%. Показники ремонту піддонів у 2015 незначні, але також зросли, склавши 23,9 мільйонів одиниць супроти 22,4 млн одиниць 2014-го", - зазначив генеральний директор EPAL.

Мартін Лайбрандт упевнений, що українському бізнесу, який бажає утримати ринки збуту в ЄС та інших країнах Заходу, а також відшукати нові ринки, доведеться відмовитися від застосування контрафактних піддонів. Він зазначив, що сьогодні українські виробники намагаються заощаджувати.

Однак насправді економія на піддонах не виправдовує себе, оскільки навіть на території України поліція може затримати продукцію на контрафактних палетах, додав він. Власник буде змушений перевантажувати товар, що виллється у збитки. Підроблені піддони будуть вилучені і на вимогу EPAL знищені. Якщо ж сума збитків за незаконне використання бренда EPAL перевищить 14 тис. грн, за словами юриста EPAL в Україні Любомира Дроздовського, буде кримінальна відповідальність, яка передбачає штраф у розмірі до 850 тис. грн.

"Україна може цивілізовано побороти таке явище, як контрафактні піддони. Асоціація EPAL готова допомогти українським виробникам. Зокрема, ми можемо запропонувати навчання технологій EPAL для виробництва високоякісних палет, які в підсумку отримають міжнародну сертифікацію. Українські виробники можуть увійти в коло ліцензіатів EPAL, після чого для їхньої продукції відкриються нові ринки. Ліцензійні платежі невеликі, становлять близько 0,08 євро (8 євро центів) з кожної виробленої палети, що, враховуючи вартість палети на європейському ринку близько 7-8 євро, становить близько 1% її вартості. За таких умов користати з контрафакту просто безглуздо", - упевнений Лайбрандт.

В Асоціації EPAL впевнені, що Україна незабаром адаптується до всіх стандартів ЄС, у тому числі у сфері транспортування товарів.

Зазначимо, Європейська асоціація піддонів EPAL - всесвітня некомерційна організація, що об'єднує виробників європіддонів марки EPAL. Асоціація заснована 1991 року й об'єднує сьогодні понад 1500 ліцензіатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram