ГоловнаЕкономікаДержава

Стокгольмський суд не ухвалить рішення щодо спору "Нафтогазу" і "Газпрому" цього року

Єврокомісія готова виступити посередником у переговорах про постачання газу

Стокгольмський суд не ухвалить рішення щодо спору "Нафтогазу" і "Газпрому" цього року
Фото: willbe.ru

Європейська комісія не очікує, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (Швеція) у 2016 році винесе рішення щодо спору між "Нафтогазом України" і російським "Газпромом".

Про це повідомив віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шевчович на Щорічному енергетичному форумі Інституту Адама Сміта.

"Ми сподіваємося, що Стокгольмський арбітраж скоро ухвалить рішення у позовах ("Газпрому" і "Нафтогазу"). Але, як я розумію, це не відбудеться цього року, тому ми мусимо починати підготовку до осінньо-зимового періоду (2016-2017)", - сказав він.

Шевчович додав, що Єврокомісія готова виступити посередником в переговорах про постачання російського газу в Україну до ухвалення рішення арбітражем, як це було перед початком цього і минулого опалювальних періодів.

Нагадаємо, ціну на російський газ наразі встановлено на рівні 212 доларів, і Україна знову не купує його, тому що в Європі він коштує дешевше. "Нафтогаз" уклав контракти на поставку 1,7 млрд куб. м природного газу з п'ятьма європейськими компаніями-постачальниками в рамках процедур закупівель за кредитом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) за ціною від 188 доларів/тис. куб. м до 211 доларів/тис. куб. м.

У січні "Газпром" виставив Україні черговий рахунок у розмірі 2,5 млрд доларів за невибраний газ за умовою "бери або плати". При цьому у Стокгольмському арбітражі вже знаходяться російські позови на 18,5 млрд доларів за недобір газу у 2012-2013 роках і на 8,2 млрд доларів за 2014 рік.

Росія вважає, що за контрактом, термін якого спливає 2019 року, Україна мусить купувати в "Газпрому" 52 млрд кубометрів газу на рік, причому умову "бери-або-плати" можна застосувати до 41,6 мільярда кубів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram