ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Газпрому" доповів Путіну про новий газопровід в обхід України

Росія зібралася прокладати труби по дну Чорного та Іонічного морів

Голова "Газпрому" доповів Путіну про новий газопровід в обхід України
Владимир Путин и Алексей Миллер
Фото: kremlin.ru

Глава "Газпрому" Олексій Міллер у понеділок провів зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, на якій обговорювався в тому числі новий газопровідний проект в обхід України.

"У Римі було підписано меморандум про оцінку доцільності будівництва газопроводу з Росії по дну Чорного моря через треті країни в напрямку Греції, а потім до Італії. Меморандум передбачає проведення техніко-економічної оцінки до кінця 2016 року. І ми з нашими європейськими партнерами відштовхуємося від того проекту, який свого часу підготували і розробили грецькі та італійські колеги разом із французькими, - так званого проекту "Посейдон": 12 мільярдів кубометрів азербайджанського газу з Греції по дну Іонічного моря на південь Італії", - цитує Міллера прес-служба Кремля.

Тим часом в "Укртрансгазі" вже назвали цей проект виключно політичним.

"Особисто у мене кілька запитань щодо реальності цього проекту. Як експлуатувати? Глибина залягання трубопроводу перевищуватиме 2250 м ("Північний потік" - максимум 210 м), активний сірководень на дні моря. Навіщо це італійцям? Наявний коридор з транспортування газу з Алжиру в Італію, трубопровід Transmed заповнено не на повну потужність, італійський газовий концерн Eni вкладає гроші і час в розробку родовищ на африканському континенті", - написав голова прес-служби "Укртрансгазу" Максим Белявський у фейсбуці.

Нагадаємо, 24 лютого російський "Газпром" підписав з італійською Edison SpA і грецькою DEPA SA Меморандум про взаєморозуміння щодо поставок природного газу з Росії по дну Чорного моря через треті країни у Грецію і з Греції до Італії.

Проект "Посейдон" передбачав будівництво газопроводу по дну Іонічного моря з Греції до Італії в рамках побудови системи ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram