ГоловнаЕкономікаДержава

Рада поширила систему ProZorro на всі держзакупівлі

Ухвалено ключовий законопроект для реформи публічних тендерів.

Рада поширила систему ProZorro на всі держзакупівлі

Верховна Рада поширила систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні. За проект №3559 у ніч проти п'ятниці проголосували 244 депутати за 226 мінімально необхідних.

Електронізація держзакупівель передбачає переведення всіх процедур в електронний формат, включаючи весь обмін документами й інформацією. При цьому інформація буде автоматично розкриватися після завершення аукціону.

За оцінкою Мінекономіки, пілотний проект переведуть на національний рівень із квітня 2016 року, а завершиться процес до січня 2017 року.

Відомство прогнозує, що ефект від ухвалення законопроекту становитиме від 30 до 50 млрд гривень економії з нинішнім обсягом закупівель 250 млрд гривень.

ProZorro - це система електронних торгів. Зараз через неї укладають угоди в розмірі до 200 тис. грн на товари та послуги і до 1,5 млн грн - на роботи. Торги проходять в режимі он-лайн.

Нагадаємо, Рада почала реформу держзакупівель, ухваливши законопроект №2087а.

Він адаптував національне законодавство до вимог WTO GPA і знизив корупційні ризики шляхом загальнодоступності інформації про кінцевих бенефіціарів, публікації докладних протоколів оцінки тендерного комітету та більш прозорої процедури оскарження тендерів. Друге важливе положення того закону - введення поняття самодекларації, яке передбачає, що кожен учасник тендера декларує наявність необхідної документації та відправляє її тільки безпосередньо перед підписанням контракту. Третє - підняття порогу для державних закупівель відповідно зі 100 тис. до 200 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram