ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 може завдати державі $76 млрд збитку

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко  застосував право вето до закону про реструктуризацію валютних кредитів і пропонує відхилити його.

Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради.

"За даними Нацбанку, станом на сьогодні фізичним особам-резидентам надано кредитів в іноземній валюті на суму $4,28 млрд,... сума всіх іпотечних кредитів становить $2,16 млрд... Конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 грн за $1, тобто за курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів, завдасть банківській системі збитку на суму більш ніж $76 млрд", - йдеться в поясненні Президента.

Нагадаємо, законопроект 1558-1, або законопроект про "долар по 5 гривень", Рада ухвалила 2 липня без обговорення, під тиском натовпу, що зібрався під будівлею парламенту, і де-факто шантажу з боку фракцій "Самопоміч", "Батьківщина" та Радикальної партії. Мінфін і Нацбанк підрахували, що виконання закону обійдеться державі в 95-100 млрд гривень, що неминуче завалить українську фінансову систему. Наступного дня після прийняття закону депутати почали відкликати свої голоси.

Порошенко назвав цей закон популістським, спрямованим на задоволення "менш ніж десятої частки відсотка тих, хто не хоче або не може обслуговувати валютні кредити".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram