ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і Кіпр внесли зміни в антиофшорний договір

Підписано протокол про нову конвенцію стосовно уникнення подвійного оподаткування.

Україна і Кіпр внесли зміни в антиофшорний договір
Фото: twitter.com/poroshenko

Україна і Кіпр у п'ятницю домовилися про внесення змін до двосторонньої конвенції про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

Протокол про внесення змін у конвенцію підписано за підсумками переговорів президента України Петра Порошенка і президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса, які відбулися в Києві. "Документ дозволяє нарешті врегулювати ситуацію з позицією уникнення подвійного оподаткування, що, на мою думку, сприятиме розвитку економічних відносин між нашими країнами", - сказав Порошенко.

Договір про уникнення подвійного оподаткування між Україною і Кіпром підписали в листопаді 2012 року під час візиту президента України Віктора Януковича на Кіпр, він набув чинності 2013 року. Наприкінці минулого року уряд запропонував Раді денонсувати угоду, тому що вона не вирішувала завдання боротьби з виведенням коштів в офшори. Втрати від договору становили близько 6 млрд грн на рік, говорив прем'єр Арсеній Яценюк.

У липні Міністерство фінансів України і уряд Кіпру погодили зміни до договору про уникнення подвійного оподаткування, зокрема про збільшення ставки податку на окремі види пасивних доходів. Мінфін анонсував, що метою цих змін є збільшення доходів державного бюджету від розширення нинішньої податкової бази, боротьба з ухиленням від сплати податків і зниження податкового тиску на сумлінних платників податків.

Нова конвенція відповідатиме рекомендаціям Організації економічного співробітництва та розвитку і буде включати такі зміни:

від оподаткування в Україні будуть звільняти лише ті доходи, які отримані резидент Кіпру від відчуження акцій та інших корпоративних прав, більш ніж 50% вартості яких прямо чи опосередковано пов'язані з нерухомим майном, розташованим на території України (зараз єдиною вимогою для звільнення від оподаткування доходів від відчуження майна є розташування цього майна на території України)

дві умови повинні бути виконані одночасно для застосування 5% прибуткового податку з дивідендів на Кіпрі: наявність 20% у власності української компанії та мінімальний розмір інвестицій в розмірі 100 тис. євро в статутний капітал української компанії (зараз достатньо виконати одну з двох зазначених вище умов, щоб застосувати знижену ставку податку в 5%)

ставка податку на репатріацію відсотків складе 5%

(зараз цей податок стягують за ставкою 2%).

Мінфін зазначав, що зміни набудуть чинності з 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram