ГоловнаЕкономікаДержава

Саакашвілі може гальмувати приватизацію ОПЗ в інтересах російського бізнесу, - ЗМІ

Згідно з інформацією, переговори щодо купівлі ОПЗ вів Дмитро Мазепін, власник холдингу «Уралхім» і міноритарій хімкомбінату «Тольяттіазот».

Саакашвілі може гальмувати приватизацію ОПЗ в інтересах російського бізнесу, - ЗМІ
Фото: tsn.ua

Нещодавно Верховна Рада провалила приватизаційні законопроекти щодо умов продажу стратегічних підприємств. Це сталося на тлі гучної медіа-кампанії, розгорнутої проти Одеського припортового заводу, яка підриває зацікавленість іноземних інвесторів.

Про це пише тижневик «Дзеркало тижня» у статті «Навіщо Саакашвілі гальмує приватизацію ОПЗ?»

«Це аж ніяк не перший раз, коли приватизацію ОПЗ було зупинено через політичні ігри», - зазначає видання. І водночас наводить дані, що свідчать про фінансове здоров'я заводу. Зокрема, ОПЗ достроково погасив кредит  5 млрд грн, а розмір чистого прибутку за дев'ять місяців 2015 року становив 205 млн грн (за аналогічний період 2014-го підприємство зазнало збитків у розмірі 243 млн грн). Що стосується фінансової прозорості, то всі операції і платежі ОПЗ перебувають під щоденним контролем Держфінінспекції. Крім того, на ОПЗ працює група західних інвестиційних консультантів, до складу якої входять представники міжнародної юридичної компанії Baker & Mckenzie, Ernst & Young та ін.

«Останнім часом проти ОПЗ у ЗМІ було розгорнуто потужну антирекламну кампанію, спрямовану на створення негативного іміджу підприємства й викривлення реальної інформації про його діяльність. Мета цієї кампанії — підірвати інтерес іноземних інвесторів до його приватизації», - цитує видання голову Фонду держмайна Ігоря Білоуса.

Також видання наводить звернення колективу ОПЗ до Президента України, прем'єра і генерального прокурора, в якому спростовується заява прокурора Одеської області Сакварелідзе про збитки підприємства у розмірі 4 млрд грн від операцій із гонконзькою компанією Expotrade Global limited. Насправді, йдеться в листі, збитків не могло бути, тому що цей контракт не виконувався, що прокуратура могла легко перевірити за даними української митниці. «Що стосується давальницької сировини, то це короткострокова угода. Економічні розрахунки показують, що укладення контракту з компанією Antra Gmbh не завдало шкоди підприємству, на відміну від потужної PR-кампанії, розгорнутої проти заводу», - наголошується у зверненні.

«Дзеркало тижня» наводить інформацію російського видання «Дни» про те, що переговори щодо купівлі ОПЗ вів Дмитро Мазепін, власник російського холдингу «Уралхім» і міноритарій хімкомбінату «Тольяттіазот» (належить російському олігархові Вексельбергу). Мазепін уже обговорив таку можливість з головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі, цитує «ДТ» російське видання. В «Уралхіму» таку зацікавленість і переговори з Михайлом Саакашвілі заперечують, однак таке заперечення цілком природне, якщо врахувати політичну ситуацію, зазначає видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram