ГоловнаЕкономікаДержава

Україна погодила з Іспанією і Японією освоєння "кіотських" грошей

Києву вдалося переконати країни не забирати гроші назад

Україна погодила з Іспанією і Японією освоєння "кіотських" грошей
Фото: slovoidilo.ua

Україна погодила з Іспанією сім проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій загальною вартістю 270,7 млн. грн, повідомляється на сайті Мінекології.

Це так звані "кіотські гроші", доступ до яких Україна отримала кілька років тому, поступившись частиною квот на викиди вуглекислого газу Міністерству сільського господарства, харчування та навколишнього середовища Іспанії.

Узгоджено чотири проекти збору та утилізації біогазу на діючих полігонах твердих побутових відходів; два проекти будівництва автономних комплексів енергозабезпечення; один проект будівництва біогазової установки.

Тривають консультації щодо реалізації проектів установлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках.

Проектна документація розроблялася у 2013 році, проте реалізація проектів ще не почалася.

Також на сайті Мінекології повідомляється, що досягнуто домовленості про використання решти коштів з другим покупцем українських квот за Кіотським протоколом - Японією. Кілька років тому було укладено договори з Організацією з розробки нових енергетичних та промислових технологій (японська державна компанія, підпорядковується міністерству економіки Японії, далі - НЕДО) і трьома приватними японськими енергогенерувальними компаніями.

Загалом Київ продав Іспанії та Японії 47 млн одиниць шкідливих викидів на суму 470 млн євро. Україна мала використовувати кошти до кінця 2012 року, проте не зуміла цього зробити. Однак Іспанію і трьох японських контрагентів вдалося переконати продовжити терміни освоєння грошей і не забирати їх назад. З четвертою приватною японською компанією переговори тривають.

У зв'язку з тим, що гроші від приватних японських компаній Україна мусить використати до березня 2016 року, сторони дійшли згоди, що найбільш прийнятною є реалізація проектів заміни наявних світильників на світильники на основі LED-технологій, оскільки вони мають короткий термін реалізації і не залежать від погодних умов, як наприклад проекти утеплення фасадів, які раніше розглядалися. Погоджено 53 проекти заміни світильників.

Державна японська НЕДО, у свою чергу, з решти коштів протягом 2015 року профінансувала технічне переоснащення 348 автомобілів МВС, які використовуються Патрульною поліцією, і модернізацію вагонів київського метрополітену.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram