ГоловнаЕкономікаБізнес

Нафтовидобувні країни не змогли домовитися про підвищення цін

Зустріч ОПЕК і незалежних видобувачів закінчилася безрезультатно.

Нафтовидобувні країни не змогли домовитися про підвищення цін
Фото: EPA/UPG

Технічна нарада ОПЕК і великих нафтовидобувних країн не дала результату - учасники не змогли домовитися про заходи для підвищення цін на нафту.

Як пише Reuters, зустріч відбулася у Відні 21 жовтня. Крім 12 країн ОПЕК, на зустріч запросили представників Росії, Бразилії, Казахстану, Колумбії, Мексики, Азербайджану, Норвегії й Оману, але останні три країни від участі відмовилися.

На зустрічі міністр нафтової промисловості Венесуели Еулохіо дель Піно запропонував низку заходів для підвищення світових цін, назвавши "рівноважною ціною" $88 за барель. Зараз нафта Brent торгується на рівні близько $48 за барель. "Ціна нафти $40 за барель нижча від рівноважної ціни. Ми стурбовані скороченням запасів, зниженням видобутку і потрібним обсягом інвестицій", - сказав він журналістам.

Директор департаменту міжнародного співробітництва міністерства енергетики Росії Ілля Галкін наголосив на ризику для інвестицій у видобуток. "Є реальний ризик недостатніх інвестицій у нафтовидобувних країнах. Значна частина зустрічі була присвячена пропозиціями Венесуели. Ми не обговорювали зниження видобутку", - сказав Галкін, додавши, що чергова технічна зустріч може відбутися в грудні.

Через півтора місяця, 4 грудня, відбудеться планова нарада країн ОПЕК, на якій обговорюватимуть питання видобутку. Незважаючи на заклики Венесуели й інших бідних країн картелю, багатші його учасники не хочуть знижувати видобуток без участі великих виробників нафти, що не входять в організацію, щоб не втратити частку світового ринку. Росія й інші країни не демонструють намірів співпрацювати з ОПЕК заради підвищення світових цін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram