ГоловнаЕкономікаБізнес

Ревізори виявили багатомільйонні розкрадання у "Повітряному експресі"

Пафосний проект часів Януковича обернувся величезними втратами для держави

Ревізори виявили багатомільйонні розкрадання у "Повітряному експресі"
Фото: Макс Левин

Ревізія діяльності держпідприємства "Нацпроект "Повітряний експрес" виявила багатомільйонні розкрадання, повідомила у понеділок прес-служба Держфінінспекції.

Зокрема, у грудні 2014 року керівництво підприємства розмістило на депозитах у фінансовій компанії "Сапфір фінанс" та ПроФін Банку понад 107 мільйонів гривень. Незабаром після цього ПроФін Банк збанкрутував, а "Сапфір фінанс" просто зник.

Крім того, ревізори виявили порушення під час купівлі підприємством 7,7 га землі у Бориспільському районі за 46,3 млн гривень. Як виявилося, продавцем ділянок виступила якась фізична особа, яка придбала їх перед самим продажем всього за 5,2 млн гривень. Тобто різниця між ціною купівлі землі і ціною її подальшого продажу держпідприємству становить 41,1 млн гривень.

Матеріали ревізії передано до правоохоронних органів.

Нагадаємо, в рамках нацпроекту "Повітряний експрес" планувалося побудувати швидкісну електричку з Києва в аеропорт "Бориспіль". Перший символічний камінь, що означав початок здійснення нацпроекту "Повітряний експрес", заклали ще наприкінці 2011 року. Однак після цього будівництво застопорилося.

Передбачалося, що поїзд курсуватиме за маршрутом "Бориспіль" - Дарницький вокзал - Видубичі - Центральний залізничний вокзал. Експреси мали складатися з чотирьох вагонів і перевозити 500 пасажирів. Фінансував проект Китай.

У 2011 році під державні гарантії було укладено кредитний договір з Ексімбанком Китаю на 372,3 млн доларів. Генпідрядником проекту мала стати Китайська національна машинобудівна корпорація.

У грудні 2014 року в.о. заступника гендиректора аеропорту "Бориспіль" з операційної діяльності Антон Борисюк зазначав, що початковий проект залізничного сполучення між Києвом та аеропортом "Бориспіль" навряд чи буде затребуваний, а вже у березні 2015 року міністр Андрій Пивоварський назвав цей проект економічно необґрунтованим і безглуздим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram