ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін відібрав розподільні мережі в облгазів

Державні газопроводи повертаються в користування "Нафтогазу"

Кабмін відібрав розподільні мережі в облгазів
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів України скасував пункти 1 і 3 постанови №770 від 20 серпня 2012 року, згідно з якими розподільні газопроводи передавалися в користування облгазів.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", таке рішення ухвалили 30 вересня, воно закріплене постановою №796.

На початку 2015 року "Газ України", дочірня компанія НАК "Нафтогаз України", подала позов до Окружного адміністративного суду Києва з проханням скасувати постанову Кабміну №770. Як казала заступник директора компанії Тетяна Бондар, передача мереж у безкоштовне оперативне управління облгазам, які не вклали в них нічого, є абсолютно неправомірною.

Більшість облгазів в Україні контролює компанія "Газтек", яку пов'язують із Дмитром Фірташем.

Навесні цього року Верховна Рада ухвалила закон "Про ринок природного газу України" з поправкою, яка забороняє облгазам безкоштовно користуватися державними газорозподільними системами. При цьому оренда або концесія газорозподільних систем не забороняє.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України постановою №770 від 20 серпня 2012 року доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України укласти з підприємствами газопостачання та газифікації договори господарського відання держактивами, використовуваними у їхній ліцензійній діяльності.

Як зазначено в ухвалі №770, йдеться про державні активи, що використовуються облгазами для основного виробництва, які знаходяться у них на балансі і не підлягають приватизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram