ГоловнаЕкономікаФінанси

Голова Комісії з цінних паперів хоче скоротити число бірж

В Україні 8 млн власників цінних паперів.

Голова Комісії з цінних паперів хоче скоротити число бірж
Фото: Макс Левин

Голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв розповів про реформу ринку цінних паперів на Odessa Financial Forum (онлайн-трансляція події йде на LB.ua).

"Ми повинні повернути вкладників (у цінні папери, - ред.). Це капіталомісткий процес, і ми повинні захистити його. Комісія, умовно кажучи, повинна бути силовим відомством, відомством, яке захищає права інвесторів - і великих, і малих (перед малими ми взагалі в боргу). Потрібна повна інтеграція у світовий ринок, ми зараз технологічно відстаємо. Ми не вважаємо, що для цього треба повернутися у 2007 рік, у "золотий вік" фінансового ринку України. Тоді ми просто "розігнали "Запорожець", але більше він їхати не може", - описав ситуацію Хромаєв.

Нацкомісія вже подала в Раду закон про підвищення інституційної спроможності регулятора ринку цінних паперів.

"Передусім (цим законопроектом розширюються можливості, - ред.) проведення розслідування. Також там закладено заходи підвищення самостійності - ми готові збирати гроші з ринку, не повинен фондовий ринок фінансуватися державою. Також треба зменшити кількість бірж, які зараз не дають жодної додаткової вартості, а служать тільки для укладання угод поза ринком. Це страшні має наслідки: наша сировина недооцінена, ми не є частиною світового ціноутворення. Те саме стосується і капіталу. Капітал повинен оцінюватися чесно", - пояснив Хромаєв.

Нагадаємо, Тимур Хромаєв мав газодобувну й інвесткомпанію, працював у Мінфіні з міністром Ігорем Мітюковим, одружений з телеведучою Машею Єфросиніною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram