ГоловнаЕкономікаБізнес

Жеваго ризикує втратити Білоцерківську ТЕЦ

Депутат-олігарх порушив слово, дане Нацбанку

Жеваго ризикує втратити Білоцерківську ТЕЦ
Фото: focus.ua

Бізнесмен Костянтин Жеваго отримував рефінансування НБУ для банку "Фінанси і кредит", що луснув, під заставу Білоцерківської ТЕЦ. Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева.

Описуючи історію банку "Фінанси та Кредит", глава НБУ вказала, що банк був неплатоспроможним вже у 2009 році. "Але йому видали рефінансування, посиливши і продовживши агонію на наступні сім років", - вважає глава центробанку.

Вона уточнила, що загалом банк отримав кількома траншами у 2009-2010 роках 6,4 млрд грн рефінансування, тоді як його капітал становив лише 2 млрд грн. "Акціонер завжди сприймав ці кошти не як зобов'язання банку, яке він мусить повертати кредитору, а як ресурси, які йому дадуть для того, щоб він далі будував свою промислову імперію. Тобто, Національний банк у цей момент перетворився з кредитора останньої інстанції у провайдера капіталу, а це категорично неприпустимо для будь-якого центробанку світу", - додала Гонтарева.

Коли Нацбанк очолила Гонтарєва, борг "ФіК" становив 4,9 млрд гривень. У липні 2014 року вона провела першу дуже серйозну розмову з Жеваго, на якій повідомила, що Нацбанк більше не допомагатиме "Фінансам і кредиту" ліквідністю, і запропонувала почати продаж своїх непрофільних активів або залучити під них фінансування для підтримки банку.

"Будь ласка, визначтеся, який бізнес для вас основний, і сконцентруйте свої зусилля на ньому. Швидше за все, для вас core бізнесом є Ferrexpo. Тому подумайте, який неосновний бізнес ви зможете продати, щоб погасити кредити пов'язаних із вами осіб. Я йому вперше сказала: у вас КрАЗ, у вас "Артеріум", у вас "Росава", у вас ТЕЦ. Цілий рік у нас із ним була розмова: визначтеся, що для вас основне, а що - інше. Так, дистресова ціна, але все одно воно чогось варте. Не хочете продавати, у вас є хороші активи, можете їх перекредитувати в іншому місці і погасити кредити", - розповіла Гонтарева про контакти з Жеваго.

При цьому у 2015 році Нацбанк влив чималу кількість грошей. У спробі підтримати фінустанову Жеваго вніс у капітал 1 млрд грн готівкою і ще 1,6 млрд грн за рахунок конвертації субборгу, а Нацбанк надав 1,45 млрд грн на відтік вкладів під особисту гарантію Жеваго і запоруку його активів, зокрема Білоцерківської ТЕЦ.

Однак після того як склали графік оздоровлення банку і виключили його зі списку проблемних установ, Жеваго раптом вирішив не виконувати свої зобов'язання. За словами Гонтаревої, з 17 серпня коррахунок банку за необхідного рівня у 500-600 млн грн тричі падав до 330-350 млн грн, з яких 250 млн грн припадало на рефінансування Нацбанку.

"Ми щоразу телефонували акціонеру і говорили: ви усвідомлюєте, що це неприпустимо? Коли коррахунок у понеділок, 14 вересня, впав до 259 млн грн, з них 250 млн грн Нацбанку, а, значить, ні копійки особисто акціонера, я подзвонила йому і сказала, що настав час закінчувати цю історію", - зазначила Гонтарева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram