ГоловнаЕкономікаДержава

Швейцарію і Люксембург виведено з-під антиофшорного контролю

Влада далі пом'якшує контроль за офшорами

Швейцарію і Люксембург виведено з-під антиофшорного контролю
Фото: open.by

Кабінет Міністрів України минулого тижня суттєво скоротив список держав, операції з контрагентами яких підлягають контролю в рамках закону про трансфертне ціноутворення.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", серед виключених країн - Швейцарія, Люксембург, Грузія, Мальта, Ліван, ОАЕ, Сінгапур, Марокко, Ямайка і Гваделупа. Залишаються у списку ще 65 держав і територіальних утворень.

Нагадаємо, для того, щоб бути включеною у цей список, країна має відповідати кільком критеріям: мати низький податок на прибуток (мінімум на 5 п.п. нижче, ніж в Україні), не розкривати інформацію про структуру власності юросіб, не мати з Україною міжнародних договорів про обмін інформацією.

У грудні минулого року Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект, яким вносилися зміни до Податкового кодексу щодо контролю за трансфертним ціноутворенням. Цей документ збільшував штраф за незадекларовані операції з 1% до 5% суми операції і вводив застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для всіх операцій з експорту-імпорту товарів, які котируються на міжнародних біржах.

У липні 2015 року цей антиофшорний закон пом'якшили. Зокрема було підвищено мінімальний поріг контрольованих операцій, щоб вивести з-під трансфертного ціноутворення малий і середній бізнес, і водночас депутати знизили штраф за недекларування контрольованих операцій - з 5% до 1% суми незадекларованих у звіті контрольованих операцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram