ГоловнаЕкономікаФінанси

"Нафтогаз" попросив у "Газпрому" аванс за транзит газу

Київ сподівається отримати $750 млн, щоб поповнити власні запаси газу

"Нафтогаз" попросив у "Газпрому" аванс за транзит газу
Фото: EPA/UPG

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" пропонує російському газовому монополістові "Газпрому" повернути авансові платежі за транзит газу в Європу.

Про це пише "Коммерсантъ", посилаючись на джерела, близькі до переговорів.

"Нафтогаз" готовий скерувати ці гроші на купівлю російського газу для закачування в підземні сховища. Так, пише видання, Київ сподівається отримати $750 млн для поповнення власних запасів газу. Ця сума еквівалентна чотиримісячній платі за транзит газу.

Раніше Україна мала намір отримати фінансування на закупівлю газу від європейських фінансових організацій, проте поки що це не вдалося зробити.

У п'ятницю голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв і голова "Газпрому" Олексій Міллер несподівано провели переговори - вперше з травня 2014 року. Відтоді голови компаній офіційно зустрічалися тільки на тристоронніх переговорах за участю ЄС, а вже цього року Міллер на такі зустрічі не їздив, РФ представляв голова Міненерго Олександр Новак.

Після закінчення зустрічі Міллер розповів журналістам, що на зустрічі не домовилися про закачування російського газу в українські ПСГ для забезпечення транзиту взимку.

Нагадаємо, "Нафтогаз" припинив закупівлю російського газу з 1 липня, коли минув термін дії додаткової угоди між сторонами, а на переговорах Україна - Росія - ЄС у Відні умов подальших постачань не узгодили. Зараз газ надходить на територію України тільки реверсом із Європи, зокрема зі Словаччини.

Для стабільного транзиту російського газу до Європи Україні необхідно закачати достатньо газу у свої сховища. Навесні на для цієї мети Київ попросив у Європи 1,5 млрд доларів.

27-28 серпня в Відні пройдуть двосторонні переговори Україна-ЄС із цього питання. "Нафтогаз" просить виділити йому кредит на закупівлю газу в ПСГ. Сторони планують виробити спільну позицію з питань постачання газу, щоб до середини вересня вийти на тристоронні переговори за участю російської сторони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram