ГоловнаЕкономікаБізнес

Сума позову "Газпрому" до України зросла до $29 млрд

Російські газові вимоги майже удвічі більші від українських.

Сума позову "Газпрому" до України зросла до $29 млрд
Фото: www.gazprom.com

Російський "Газпром" 12 червня подав у Стокгольмський арбітраж відгук на позов "Нафтогазу України" і зустрічну позовну заяву, в якій загальну суму його вимог вказано на рівні 29,2 млрд доларів. Це на 5 млрд доларів більше, ніж сума, яку називали досі.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на квартальну звітність російської компанії.

За рахунок чого зросла сума позову, не вказано.

На початку травня "Нафтогаз" повідомляв, що "Газпром" вимагає від України у Стокгольмському суді 24 млрд доларів.

Перший позов російська компанія подала ще 16 червня 2014 року на 4,5 млрд доларів за неоплачені Україною поставки газу. "Нафтогаз" частково погасив цей борг у рамках "зимового пакета", а частково не визнає його через завищену ціну на російський природний газ.

Другий позов на 19,337 млрд доларів "Газпром" подав 19 листопада. Російська компанія зажадала від "Нафтогазу" повернути 837 млн доларів за постачання природного газу в червні 2014 року, а також 18,5 млрд доларів за недобір українською компанією контрактних обсягів газу у 2012-2013 роках, яких "Газпром" не поставив, проте "Нафтогаз" був зобов'язаний оплатити за принципом "бери або плати".

Сума позовів України проти "Газпрому" становить 16 млрд доларів. "Нафтогаз" оскаржив завищену ціну на російський газ і занижений тариф на транзит газу.

Рішення про газову суперечку Стокгольмський суд повинен ухвалити в червні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram