ГоловнаЕкономікаДержава

Україні загрожує дефіцит міндобрив

Фірташ зупинив усі свої хімзаводи.

Україні загрожує дефіцит міндобрив

Дефіцит мінеральних добрив до осінньої посівної оцінюють у 300 тис. тонн, заявив міністр аграрної політики Олексій Павленко.

"Ми бачимо дефіцит на рівні 300 тис. тонн - потенційна нестача добрив. Навіть у разі повноцінного завантаження Одеського припортового заводу добрив не вистачатиме. Або заводи (інші азотні підприємства країни, - ред.) повинні почати працювати, або ми повинні ухвалювати термінове рішення про відкриття кордонів і зняття мит для імпорту добрив", - сказав він на засіданні уряду, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зі свого боку прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив протягом тижня підготувати повну інформацію про можливість і терміни запуску азотних підприємств.

"Прошу Міненерговугілля, Мінагрополітики, НАК "Нафтогаз України", МЕРТ дати мені чіткий прогноз - чи будуть "Азоти" запущені і на яких умовах, скільки у нас буде внутрішнього виробництва добрив в Україні. І якщо необхідно, то потрібно буде ухвалювати рішення про імпорт. Тижневий термін", - сказав він.

При цьому голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко повідомив, що завод "Азот" у Черкасах готовий запрацювати наприкінці місяця, проте це питання необхідно розглянути на державному рівні.

Нагадаємо, наприкінці травня Group DF Дмитра Фірташа зупинила черкаський "Азот" і "Рівнеазот", які виробляють мінеральні добрива. Раніше зупинили виробництво ще два хімзаводи Фірташа - горлівський "Стирол" і "Сєвєродонецький азот".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram