ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін запропонував Раді денонсувати договір із Росією про добудову ХАЕС

Третій і четвертий блоки будуватимуть без "Атомстройэкспорта".

Кабмін запропонував Раді денонсувати договір із Росією про добудову ХАЕС
Фото: uk.wikipedia.org

Кабінет Міністрів у вівторок вніс до Верховної Ради законопроект №2471а про денонсацію договору з Росією про добудову третього і четвертого енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Крім того, зареєстровано законопроект №2472а, який пропонує парламенту скасувати закон "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС".

У вересні минулого року президент "Енергоатому" Юрій Недашковський звинуватив російську компанію "Атомстройэкспорт" у зриві договору про добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Угоду з нею підписали 2010 року.

Україна і РФ також підписали 2010 року міжурядову угоду про співробітництво у спорудженні 3-го і 4-го енергоблоків. Документ передбачав, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.

"Атомстройэкспорт" як підрядник мав побудувати на ХАЕС два реактори типу ВВЕР-1000. Тоді планували, що будівництво завершитися у 2015-2016 роках.

Замість "Атомстройэкспорта" до добудови ХАЕС планують залучити чеський конгломерат Skoda.

Хмельницька АЕС (ХАЕС) розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працюють два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені у 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

Зараз в Україні є 15 енергоблоків: шість - на ЗАЕС (найбільша станція в Європі), чотири - на Рівненській АЕС, три - на ЮУАЕС і два на - ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram