ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк заявив про нестачу від 7 до 11 млн тонн вугілля на зиму

Демчишин гарантував, що зиму Україна пройде без відключень світла.

Яценюк заявив про нестачу від 7 до 11 млн тонн вугілля на зиму

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що дефіцит вугілля в Україні на зиму становить від 7 до 11 млн тонн.

Про це він сказав на засіданні антикризового енергетичного штабу після того, як міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що додатково до того обсягу, який спалюється щомісяця, на склад потрібно покласти до 1,5 млн тонн вугілля.

"Я читаю звіт, який базується на наших даних. Є два сценарії: перший - поганий, другий - дуже поганий. Поганий - це при мінус п'яти, а дуже поганий - при мінус 20. Згідно з експертним звітом вугілля марки "А" і "Г" не вистачає при мінус п'яти градусах за Цельсієм 7 млн тонн, при мінус 20 - 11 млн тонн. Де їх взяти, як їх завезти?", - запитав Яценюк.

Незважаючи на такі дані, міністр пообіцяв, що Україна зможе пережити зиму без віялових відключень.

"Гарантуєте ви громадянам країни, що взимку не відключатимуть електричну енергію, що не буде віялових відключень і що в будинках буде тепло? Я вам влітку ставлю це питання", - сказав йому Яценюк.

"Так, Арсенію Петровичу, я це гарантую, якщо ці гроші виділені буде використано ефективно, якщо ДТЕК не буде саботувати поставки на станції, то ми однозначно виконаємо це зобов'язання", - заявив Демчишин у відповідь.

Міністр знову додав, що для цього вугілля потрібно завозити з ПАР, США та Росії.

Нагадаємо, у вихідні було зупинено Придніпровську ТЕС, що належить ДТЕК. Компанія заявила, що на станції повністю вичерпався запас вугілля, а завезти його із зони АТО немає змоги через сильні пошкодження залізничної інфраструктури, брак локомотивів і порожніх вагонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram