ГоловнаЕкономікаФінанси

МВС підозрює банк "Національний кредит" у незаконній конвертації 7 млрд гривень

Схему нібито розробив власник установи Андрій Оністрат.

МВС підозрює банк "Національний кредит" у незаконній конвертації 7 млрд гривень

Міністерство внутрішніх справ підозрює банк "Національний кредит" у незаконній конвертації 7 млрд гривень через рахунки підставних осіб протягом 2012-2014 років. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва, розміщеної в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

У матеріалах слідства зазначено, що "за попередньою змовою з власниками банку була розроблена і втілена схема незаконного виведення активів банку шляхом конвертації грошових коштів у готівку із залученням фіктивних СГД, отримання «фіктивних» кредитів, купівлі-продажу цінних паперів, а також обслуговування банківських рахунків на паспортні дані осіб безробітних і засуджених".

Розслідування було розпочато 30 квітня 2015 року. Того самого дня банк визнали проблемним.

Як сказано в матеріалах справи, схему незаконної конвертації розробили за безпосередньої участі голови наглядової ради і власника банку Андрія Оністрата. Нагадаємо, до 1 квітня 2015 року за розміром активів банк "Національний кредит" займав 47 місце (2,853 млрд грн) серед 133 українських банків. З 5 червня 2015 року банк узяли під зовнішнє управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Оністрат говорив, що непрямою причиною, що призвела до жорсткої позиції регулятора щодо банку, може бути корпоративний конфлікт навколо бізнес-центру в Києві на Дніпровському узвозі, 1. "Я колись став нематеріальним учасником цього конфлікту, тому що я допомагав своєму другові, який побудував цей будинок. У результаті я від цього постраждав, у результаті я втрачаю бізнес", - заявив Оністрат у червні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram