ГоловнаЕкономікаБізнес

Завод Коломойського пригрозив бензином по 35 гривень за літр

"Укртатнафта" зігнала людей на пікет будівлі перекачувальної станції "Укртранснафти"

Завод Коломойського пригрозив бензином по 35 гривень за літр
Фото: EPA/UPG

Ціна бензину на АЗС може піднятися до 35 гривень за літр, якщо зупиниться Кременчуцький нафтопереробний завод. Про це заявив заступник голови ПАТ "Укртатнафта" Сергій Кошелюк, пише "Інтерфакс-Україна".

"Може ми комусь на ринку заважаємо. Тому, що сьогодні гасло "Дешеве не може бути якісним" - це гасло тих, хто привозить імпортні нафтопродукти. Йде боротьба, щоб нас зупинити і перейти на повний імпорт. Тоді продукція на АЗС буде понад 35 грн/літр палива", - заявив він у суботу в Кременчуці. Станом на 31 липня середня ціна на бензин А-95 в Україні знаходиться на рівні 20,57 грн/літр.

Голова профспілкового комітету "Укртатнафти" Василь Хоменко у свою чергу заявив, що в п'ятницю на підприємство перестала надходити нафта, у зв'язку з чим завод може зупинитися. "На вулиці опиняться близько 5 тисяч працівників. Ми вимагаємо відновлення постачань нафти. Сьогодні у нас абсолютно мирна акція, ми не захоплюємо ніяких будівель, ми вимагаємо відновлення постачань нафти", - сказав він.

"Якщо зараз припинити постачання нафти, то завод може зупинитися. Такого ще жодного разу не було за 49 років його роботи. Це комплекс установок і виробничих та екологічних та допоміжних. Їх близько 30. Якщо їх зупинити, то можуть бути екологічні ризики з точки зору безпеки. Хтось хоче зробити Васильків-2", - сказав заступник голови "Укртатнафти".

У суботу, 1 серпня, близько ста осіб, одягнених у форму працівників Кременчуцького НПЗ, вийшли на пікет біля будівлі перекачувальної станції "Укртранснафти" в передмісті Кременчука, вимагаючи відновити подачу української нафти, що видобувається підприємствами компанії "Укрнафта", на "Укртатнафту".

Водночас виконавчий директор "Нафтогазу" Андрій Пасішник стверджує, що Кременчуцький НПЗ як єдиний працюючий в Україні нафтопереробний завод зупиняти не збирається.

"На сьогодні на заводі в орендованих "Укртранснафтою" резервуарах у заводу зберігається 239 тисяч тонн державної нафти. Цих обсягів за нинішньої завантаженості НПЗ вистачить більш ніж на місяць роботи. У свою чергу, деякі ділянки нафтопроводів в аварійному стані і потребують негайної заміни. Про ремонт однієї з таких ділянок "Укртранснафта" письмово, тричі за місяць, повідомила всіх учасникам процесу. Також "Укртранснафта" пропонувала одержувачу нафти на заводі для запобігання зупинки підприємства тимчасово взяти державну нафту "Укртранснафти" зі зберігання, а натомість - приймати нафту "Укрнафти" у власну систему", - пояснив Пасішник причину припинення прокачування нафти на НПЗ.

Нагадаємо, в п'ятницю "Укртатнафта" та інша підконтрольна Коломойському компанія "Укрнафта" заявили, що "Укртранснафта" без будь-яких пояснень призупинила прийом і транспортування нафти по заявлених маршрутах. "Укрнафта" пригрозила призупинити видобуток нафти і газу, починаючи з 24:00 годин 31 липня, а завод "Укртатнафта" - зупинити роботу.

За даними джерела "Українських новин" в НАК "Нафтогаз", дії "Укртранснафти" пов'язані з небажанням заводу "Укртатнафта" (як і "Укрнафта", контролюється Ігорем Коломойським) повертати в нафтотранспортну систему державну технологічну нафту в обсязі 18 тисяч тонн.

"Група "Приват" в особі "Укртатнафти" відмовилася повернути технологічну нафту "Укртранснафти" для закачування у вільні резервуари і трубопроводи, щоб держава не несла непомірних витрат на її зберігання. У відповідь держава в особі "Укртранснафти" зупинила прокачування нафти на завод і направило нафту "Укрнафти" до себе в систему, запропонувавши одержувачу нафти ("Укртатнафті") забирати замість цього таку ж нафту зі зберігання в орендованих резервуарах заводу", - повідомив співрозмовник агентства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram