ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін відбирає в Коломойського технологічну нафту

Нафту, що належить державі, вирішили вилучити із заводу олігарха.

Кабмін відбирає в Коломойського технологічну нафту
Фото: kremenchug.ua

Уряд доручив спрямувати технологічну нафту "Укртранснафти", яка зберігається на підконтрольному Ігорю Коломойському заводі "Укртатнафта", для потреб ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби.

Про це повідомляється на сайті Кабміну.

При цьому підкреслюється, що рішення прийнято на виконання рішень РНБО 4 листопада 2014 року і 6 травня цього року. Доручення видано Міністерству енергетики та вугільної промисловості України та НАК "Нафтогаз України".

Уряд також доручив забезпечити створення запасів нафтопродуктів для стратегічних потреб держави.

Нагадаємо, від жовтня 2013 року до вересня 2014 року із системи магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" було витіснено нафту компанії об'ємом 628,4 тисячі тонн. Своїх резервуарів у компанії не вистачило, тому нафту було закачано в резервуари "Укртатнафти" (239,9 тис.), НПК "Галичина" (46,7 тис.) і "Нафтохімік Прикарпаття" (101,9 тис.). Всі ці заводи контролює Ігор Коломойський.

При цьому вартість зберігання нафти була непомірно високою. В травні СБУ навіть порушила у зв'язку з цим кримінальну справу.

У п'ятницю "Укртатнафта" та інша підконтрольна Коломойському компанія "Укрнафта" заявили, що "Укртранснафта" без будь-яких пояснень призупинила прийом і транспортування нафти за заявленими маршрутами. "Укрнафта" пригрозила призупинити видобуток нафти і газу, починаючи з 24:00 годин 31 липня, а завод "Укртатнафта" - зупинити роботу.

За даними джерела "Українських новин" в НАК "Нафтогаз", дії "Укртранснафти" пов'язані з небажанням заводу "Укртатнафта" (як і "Укрнафта", контролюється Ігорем Коломойським) повертати в нафтотранспортну систему державну технологічну нафту в обсязі 18 тисяч тонн.

"Група "Приват" в особі "Укртатнафти" відмовилася повернути технологічну нафту "Укртранснафти" для закачування у звільнені резервуари і трубопроводи, щоб держава не зазнавала непомірних витрат на її зберігання. У відповідь держава в особі "Укртранснафти" зупинила прокачування нафти на завод і направила нафту "Укрнафти" до себе в систему, запропонувавши одержувачу нафти ("Укртатнафті") забирати замість цього таку ж нафту зі зберігання в орендованих резервуарах заводу", - повідомив співрозмовник агентства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram