ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ посилив санкції до банків за надмірну закупівлю валюти на міжбанку

Злісних порушників можуть позбавити права здійснювати валютні операції

НБУ посилив санкції до банків за надмірну закупівлю валюти на міжбанку
Фото: EPA/UPG

Національний банк вирішив посилити санкції до банків за надмірну закупівлю валюти на міжбанківському ринку.

Відповідні зміни 30 липня внесено в положення про застосування Національним банком заходів впливу за порушення банківського законодавства, повідомляє прес-служба регулятора.

"Ми вимагаємо від банків виважених і дисциплінованих рішень у купівлі безготівкової іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку. Природно, що іноді ми змушені застосовувати штрафні санкції до порушників. Логіка дій Національного банку України в таких ситуаціях викладена у Постанові №495. Спочатку порушник отримує письмове попередження. Якщо він не прислухається до нас, а ми знову фіксуємо порушення, то Національний банк накладає на нього грошовий штраф. До найбільш недисциплінованих ми будемо застосовувати не тільки грошові штрафи, а й обмежувати або зупиняти/призупиняти здійснення ними окремих видів валютних операцій", - заявив заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Санкції застосовуватимуться до тих банків, які купують безготівкову іноземну валюту і банківських метали за гривні в обсязі, який перевищує обсяг їхніх продажів за власними операціями.

Нагадаємо, що останнім часом в тому числі завдяки жорстким заходам Нацбанку курс гривні на міжбанку стабілізувався на рівні 21-23 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram