ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК заперечує спотворення витрат у розрахунках на виробництво електроенергії ТЕС "Східенерго"

ДТЕК заперечує спотворення витрат у розрахунках на виробництво електроенергії ТЕС "Східенерго"
Фото: www.dtek.com

У розрахунках витрат на виробництво електроенергії ТЕС "ДТЕК Східенерго" немає фактів спотворень, заявляє енергохолдинг "ДТЕК".

Згідно з його повідомленням, яке цитує "Інтерфакс-Україна", з 2001 року "Східенерго", яке управляє Луганською, Зуєвською і Курахівською ТЕС, подає інформацію про витрати на виробництво електроенергії згідно з вимогами НКРЕКП.

"ДТЕК діє в рамках правового поля і строго дотримується законодавства. Вважаємо неприпустимими маніпуляції цифрами та спотворення інформації з боку державного регулюючого органу НКРЕКП", - наводяться в повідомленні слова генерального директора "ДТЕК Енерго" Всеволода Старухіна.

В енергохолдингу вважають, що спроба перерахувати суму оренди за чотири роки з гривні в долар і назад призвела до спотворення суми: НКРЕКП завищила її вартість в 2,5 разу.

"Факту викривлення фінансової звітності з боку ДТЕК немає. Всі енергокомпанії включають у свої витрати або амортизацію власного енергообладнання, або плату за орендоване обладнання. Вартість оренди обладнання ТЕС "Східенерго" еквівалентна справедливій оцінці амортизації цього ж майна. "Східенего" орендує обладнання, тому використовує розрахунок оренди, а не амортизації", - зазначає В. Старухін.

"Аналогічно "ДТЕК Західенерго" платить НЕК "Укренерго" за оренду трансформаторів на Добротвірській ТЕС, тому розмір орендної плати перед цією держкомпанією також включає в розрахунок витрат на виробництво електроенергії Добротвірської ТЕС. Інші українські енергокомпанії в розрахунках використовують поняття "амортизація", - додав він.

У ДТЕК уточнюють: розмір орендної плати перед ТОВ "Техремпостач" збільшувався в середньому за рік за період з 2011-го по 2014 рр. на 11%, оскільки зростала ринкова ціна промислових комплексів ТЕС через інфляційні процеси.

"Всі енергокомпанії включають у свої витрати або амортизацію власного обладнання, або плату за орендоване обладнання. На підвищення тарифів ні для населення, ні для промисловості ці розрахунки не впливають. Тому що оплату за вироблену електроенергію ТЕС отримують не за встановленим тарифом, а за правилом конкурентного ринкового сегменту, в якому вони працюють. У енергомережу в першу чергу включаються найдешевші енергоблоки ТЕС, найдорожчі - у найостаннішу чергу, тому завищувати свої витрати у ТЕС немає доцільності", - йдеться в повідомленні.

Раніше в НКРЕКП назвали "уявними" витрати "ДТЕК Східенерго" в обсязі 3,147 млрд грн на оренду майна у пов'язаної особи "Техремпостач", які були здійснені в період 2011-2014 рр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram