ГоловнаЕкономікаДержава

Головний митник скептично поставився до ідеї "вибіркового аутсорсингу" на кордоні

Або скрізь, або ніде

Головний митник скептично поставився до ідеї "вибіркового аутсорсингу" на кордоні
Таможенный пункт <<Дорогуск - Ягодин>> на границе с Польшей
Фото: ukr-customs.com

Костянтин Лікарчук, який з 5 травня курирує митну сферу в ДФС, в розмові з LB.uа висловився проти "часткового аутсорсингу" на кордоні.

Нагадаємо, Арсеній Яценюк заявив, що вже підготовлено пілотний проект про співпрацю з британською компанією (швидше за все, мова про Crown Agents), який передбачає передачу в зовнішнє управління митниць на західних кордонах країни - мова про Закарпатську, Львівську, Волинську та Чернівецьку митниці.

На думку прем'єра, це має сприяти припиненню контрабандних потоків, збільшенню зборів на кордоні і підвищенню інституційної спроможності митниці як такої.

При цьому заступник глави ДФС Костянтин Лікарчук дуже засумнівався у доречності такого кроку:

"Якщо я кажу, що треба виконувати доручення прем'єр-міністра, це ще не означає, що я підтримую саму ідею. У мене виникає питання: а що заважає оператору або перевізнику розмитнювати свої товари на інших митницях? Заїжджати через західний кордон, але прямувати на внутрішні митниці".

Лікарчук підкреслив, що неможливо створити штучний механізм, який би заборонив такі переміщення: "Це наші міжнародні зобов'язання, які не можна змінити, прийнявши якийсь закон або постанову. Це буде категорично неправильно і цього ніхто не зробить".

Лікарчук бачить вихід у тому, щоб усі митниці передати в аутсорсинг: "Або всі митниці передавати, або жодної. І я казав це прем'єру прямим текстом".

Додамо, що, за словами Яценюка, передача митниць в аутсорсинг відбудеться в найкоротші терміни.

Детальніше про сірих кардиналів української митниці читайте в інтерв'ю Лікарчука нижче за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram