ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вирішив створити резервний енергофонд на $1 млрд

Кошти направлять на закупівлю газу для ПСГ

Кабмін вирішив створити резервний енергофонд на $1 млрд
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів вирішив створити стабілізаційний (резервний) енергетичний фонд у розмірі 1 млрд доларів, кошти якого направлятимуться на закупівлю імпортованого природного газу, його транспортування та зберігання у підземних сховищах газу.

Про це йдеться у постанові уряду №459 від 24 червня.

Формувати цей фонд буде НАК "Нафтогаз України" відповідно до договорів, укладених із зовнішніми кредиторами під державні гарантії, на підставі окремих рішень уряду.

Газ, придбаний за кошти цього фонду, має зберігатися у підземних сховищах оператора газотранспортної системи компанії "Укртрансгаз" і використовуватися "Нафтогазом" на підставі окремих рішень Кабміну.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що переговори з європейськими інвесторами про фінансування закачування газу у підземні сховища заплановано на 6-11 липня.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міненерго і "Нафтогазу" влітку максимально закачати у сховища європейський газ.

Зазначимо, що українські сховища здатні вмістити до 32 млрд кубометрів газу. Цю зиму країна почала з запасами 16,75 млрд кубометрів і навіть в умовах вкрай теплої зими мусила імпортувати паливо з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram