ГоловнаЕкономікаДержава

Ложкін: ви не уявляєте, наскільки Гонтарева незалежна

Нацбанк скоротить кількість співробітників з 10 тисяч до двох

Ложкін: ви не уявляєте, наскільки Гонтарева незалежна
Фото: Макс Требухов

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева абсолютно незалежна у своїх діях на цій посаді.

Про це в інтерв'ю Соні Кошкіній заявив голова Адміністрації президента Борис Ложкін.

За його словами, Гонтарева відхиляє будь-які пропозиції, в тому числі і від Президента, якщо вони суперечать її баченню розвитку системи і Нацбанку.

"Навіть до мене часом приходили деякі нардепи, інші поважні люди - намагалися вирішити якесь питання по Нацбанку. Єдине, що я міг: зателефонувати Гонтаревій, попросити, щоб вона їх прийняла. І, найчастіше, їм теж казала "ні". Депутатам БПП; людям, яким довіряє Президент. А "так" казала в тих випадках, коли їхні пропозиції чітко відповідали тому, як має діяти Нацбанк. Ви собі навіть не уявляєте, наскільки Гонтарева є незалежною людиною", - зазначив Ложкін. Пр цьому він додав, що голова відомства в його присутності "багато разів "ні" говорила і Президентові".

"Користуючись, як кажуть, нагодою, хочу сказати добрі слова про Валерію Олексіївну. Вона взяла на свої плечі дуже важку ношу, майже непідйомну - банківську систему з усіма її проблемами, накопиченими за багато років, які ніхто не вирішував. Їй було дуже важко. Але я хочу сказати, що сьогодні НБУ - один з органів в країні, який a) не корупційний, б) реально реформується і реформується радикально", - також заявив Ложкін.

За його інформацією, найближчим часом з 27 регіональних відділень НБУ залишиться 4. А штат співробітників з 10 тисяч скоротять до 1-2 тис.

"Коли курс (долара, - ред.) був вісім, бюджет НБУ становив 10 млрд гривень. Вдумайтеся в цю цифру. Кількість працюючих - близько 10 тисяч. Центробанк такої країни, як Україна, це максимум дві тисячі осіб має бути, а, може, і тисяча. У Гонтаревої дуже сильний заступник, який займається реформуванням системи всередині - Владислав Рашкован. Вони реально чистять банківську систему. Вибачте, але у нас багато було не банків навіть, а кишенькових структур фінансових груп, окремо взятих підприємців або просто "мийки", які на криміналі, власне, жили", - резюмував Ложкін.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв’ю "Борис Ложкін: "Коломойський - не політик, а з Ахметовим ми регулярно п'ємо чай".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram