ГоловнаЕкономікаДержава

Росія вирішила продовжити знижку на газ для України до жовтня

Кінцева ціна газу для України в ІІІ кварталі становитиме близько $247,17 за тис. куб.

Росія вирішила продовжити знижку на газ для України до жовтня
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" попросив "Газпром" продовжити на третій квартал знижку на газ. Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв на зустрічі з міністром енергетики Олександром Новаком і головою "Газпрому" Олексієм Міллером, повідомляє російський "Интерфакс".

За його словами, Росія готова надати Києву знижку в розмірі близько $40 за тис. кубометрів, щоб кінцева ціна залишилася на рівні другого кварталу. "Від української сторони надійшло звернення з проханням продовжити дію знижки. Для нас це цілком очікувано з урахуванням утрудненої економічної ситуації, яка склалася в Україні", - сказав Медведєв. "Незважаючи на всі тружнощі наших поточних взаємин з Україною, ми повинні оцінювати всі труднощі української економіки і в розумних межах йти назустріч українським партнерам", - додав він.

Уже вирішено прийняти постанову уряду, яка на один квартал встановить особливий порядок розрахунку вивізного мита при поставках газу в Україну. З урахуванням усіх факторів кінцева ціна газу для Києва в третьому кварталі становитиме близько $247,17 за тисячу кубометрів.

Медведєв зазначив, що Росія не може надавати Україні знижку в попередньому обсязі (теперішня знижка становить $100 - ред.), оскільки змінилася цінова кон'юнктура в цілому: ціни на нафту, від яких залежать і газові ціни, відчутно впали, крім того у "Нафтогазу" залишається багатомільярдна непогашена заборгованість перед "Газпромом".

Подальші рішення щодо ціни на російський газ для України, за словами Медведєва, залежатимуть від ситуації у світовій економіці і на ринку газу.

Голова російського уряду підкреслив, що рішення про знижку приймалося з урахуванням інтересів європейських партнерів. "Виконання домовленостей про постачання газу в Україну є гарантією стабільного російського транзиту в Європу. Ми дорожимо репутацією надійного постачальника газу", - пояснив Медведєв.

Без урахування знижки ціна на газ для України в третьому кварталі становила б $287,15, у четвертому кв. - $262,5 за тис. кубометрів. Зараз (у другому кварталі) діє ціна $247,2 з урахуванням знижки за рахунок російського експортного мита.

Формула, відповідно до якої надається знижка, передбачає, що якщо ціна буде складатися відповідно до контракту понад $333 за тис. кубометрів, тоді знижка становить $100. Якщо ціна буде нижча від цього порога, то знижка може бути до 30%. Швидше за все, на третій квартал буде розглядатися знижка в розмірі менш як 30%, казав раніше Новак.

Нагадаємо, чергові переговори з питань газу у форматі Росія-Україна-ЄС заплановано на 30 червня.

Раніше Росія вимагала внести в нову газову угоду з Україною умову, за якою "Нафтогаз" буде зобов'язаний закачати в підземні сховища певний обсяг російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram