ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін анонсував третю спробу вивести зарплати з тіні

Яценюк визнав провал реформи ЄСВ

Кабмін анонсував третю спробу вивести зарплати з тіні
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що дві спроби уряду знизити ставку єдиного соціального внеску з метою виведення зарплати з тіні провалилися, і анонсував третю спробу.

"Ми з вами разом вели дискусію про те, щоб легалізувати тіньові заробітні плати, які існують в бізнесі. Або не існує? Існують! Ми запропонували внести закон, який передбачає можливість детінізації. Перший експеримент не вдався, другий експеримент знову не вдався, і це при тому, що ми втричі знизили ставку податку. Давайте поговоримо про третій експеримент", - цитує прем'єра "Інтерфакс-Україна". Про це він сказав у четвер на нараді за участю урядовців та представників Американської торгової палати та Європейської бізнес-асоціації.

Нагадаємо, наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про зниження ставки ЄСВ, але через жорсткі критерії (збільшення фонду оплати праці мінімум на 30% порівняно з його середнім розміром у 2014 році; середній платіж за одну застраховану особу - щонайменше 700 грн на місяць; середня зарплата на підприємстві вища за три мінімальні) він так і не запрацював.

У березні Рада внесла поправки в закон: знижено поріг підвищення середньої зарплати на підприємстві для участі в експерименті з 30% до 20%, вилучено норму про мінімальну середню зарплату для участі в експерименті у три мінімальні і одночасно висунуто м'якший критерій збереження середнього платежу ЄСВ на підприємстві на рівні не меншому, ніж у середньому за 2014 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram