ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада повинна оперативно знизити фіскальний тиск на газовидобувників, - експерт

Галузь демонструє падіння видобутку

Рада повинна оперативно знизити фіскальний тиск на газовидобувників, - експерт
Фото: gazprom.ru

Україні необхідно терміново знижувати фіскальний тиск на газовидобувну галузь. Про це сьогодні на прес-конференції в "Українських новинах" заявив радник голови правління Міжнародного центру перспективних досліджень Вадим Перебийніс.

На думку експерта, теперішні ставки рентної плати призведуть до занепаду вітчизняної газодобувної галузі, що в свою чергу обернеться збитками для державного бюджету.

"На сьогодні в Україні немає умов, які можуть гарантувати, що завтра ця галузь буде стабільно працювати і буде, в тому числі, забезпечувати надходження до бюджету... На сьогодні ця галузь демонструє падіння видобутку природного газу. Інвестори не будуть ризикувати своїми коштами і згортатимуть виробництво. Це означає, що вони будуть скорочувати в тому числі і робочу силу, що призведе до збитків державного бюджету", - зазначив Перебийніс.

На думку експерта, Верховна Рада повинна оперативно знизити фіскальний тиск на газовидобувників, підтримавши законопроект 2120, який передбачає відповідні поправки до податкового кодексу.

"Цей законопроект є терміновим. Він дозволить забезпечити такі умови, які не приведуть до вирішення проблеми, але, принаймні, на сьогодні будуть гарантувати, що газовидобувні компанії продовжать свою роботу і зможуть вести діалог з інвесторами про те, щоб вони сприймали умови ведення бізнесу в країні як перспективні і такі, що заслуговують на довіру", - уточнив Перебийніс.

Нагадаємо, законопроектом №2120 "Щодо стимулювання видобутку природного газу в Україні та створення сприятливих умов для залучення інвестицій в газовидобувну галузь" передбачає внесення поправок у 252 статтю Податкового кодексу України. Документ пропонує знизити ренту при видобутку газу з покладів глибиною до 3,5 км до 34%, для свердловин глибиною до 5 км - до 29%, а для надглибоких розробок глибиною понад 5 км - до 14%.

За прогнозами провідної світової консультаційної компанії IHS CERA, це дозволить збільшити виробництво газу до 8,5 млрд м3 у 2025 році і 11 млрд м3 в 2035 році.

Голосування щодо законопроекту №2120 заплановано на 30 червня.

Нагадаємо, в серпні 2014 року Кабмін підвищив ренту для незалежних видобувних компаній, що змусило учасників ринку повністю переглянути інвестиційні плани газовидобутку в Україні. Темпи інвестицій у газовидобувну галузь країни скоротилися до 10% (порівняно з 2012-2013 рр.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram