ГоловнаЕкономікаДержава

Білорусь блокує транзит газу в Україну з Литви з політичних мотивів, - Міненерго

Мінськ відмовляється навіть обговорювати це питання

Білорусь блокує транзит газу в Україну з Литви з політичних мотивів, - Міненерго
Фото: www.finobzor.com.ua

Міністр енергетики Литви Рокас Масюліс стверджує, що Білорусь відмовляється навіть обговорювати транзит газу в Україну, можливо, з політичних причин.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому міністр все ж сподівається, що з Мінськом вдасться домовитися, і газ із Клайпедського терміналу скрапленого природного газу (ТСПГ) надійде в Україну.

"Реально вже зараз є технічні можливості продавати газ Україні. Це можна робити через Білорусь. На жаль, оператор передавальних систем Білорусі, якого контролює російський концерн "Газпром", відмовився від обговорення такої можливості. На питання про можливості продажу газу Україні оператор передавальних систем Білорусі відповів негативно, не пояснюючи причин. Можливо, що ці причини - політичні, оскільки технічних перешкод для торгівлі газом немає", - сказав Масюліс.

Однак, за його словами, відмова білоруського Gazprom Transgaz Belarus - це тільки початок розмови.

"Уже зараз є можливість проводити обмін газу, а така угода вигідна всім сторонам, в тому числі білоруській компанії. Тому сподіваємося, що розпочата розмова дасть відчутні результати", - зазначив міністр.

Він стверджує, що газовий шлях від Клайпедського ТСПГ до України можна прокласти найпізніше у 2019-2020 роках, коли завершиться будівництво газопроводу Польща-Литва.

Спроби домовитися з транзиту з Білоруссю підтвердив посол Литви у Києві Марюс Януконіс. "Наразі нам відомий той факт, що намагалися транспортувати газ в Україну, але поки безуспішно. Ми в цьому процесі безпосередньої участі не беремо, але знаємо, що виникли проблеми", - сказав посол.

Прес-аташе ТСПГ компанії "Клайпідос нафта" Індрі Мілінене повідомила, що в Україну можна було б постачати приблизно 1 млрд. кубометрів на рік. Газ може поставлятися з Клайпедського ТСПГ у Білорусь, а звідти відповідна кількість - в Україну.

Нагадаємо, Литва заявила про готовність почати постачання газу в Україну з терміналу "Незалежність" в будь-який час, проте російський "Газпром" відмовив у транзиті через Білорусь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram