ГоловнаЕкономікаБізнес

3G-оператор PEOPLEnet близький до банкрутства

Першовідкривач ринку не впорався з конкуренцією

3G-оператор PEOPLEnet близький до банкрутства

Господарський суд Києва 27 травня розпочав процес банкрутства ПрАТ "Телесистеми України", більш відомого як оператор швидкісного мобільного Інтернету під брендом PEOPLEnet.

Як пише "Деловая столица", ініціатором стала київська компанія "І.К. Ініціатива" Ігоря та Степана Приймачуків. Борг PEOPLEnet (контролюється екс-президентом Євроазійського єврейського конгресу Вадимом Шульманом) перед цією компанією становить близько 500 тис. грн. і утворився ще у 2009 році.

У той час телекомунікаційна компанія, що почала у 2006 році будівництво мережі швидкісного мобільного Інтернету за технологією 3G, стрімко розвивалася. За підсумками 2008 року, що став для неї одним із найуспішніших, чистий дохід компанії сягнув 170 млн грн., а чистий прибуток перевищив 35 млн грн. У 2009-2011 рр. прибутки "Телесистем України" зросли більш ніж наполовину, але діяльність стала збитковою. І відтоді в плюс компанія так і не виходила, а з 2012 року поступово почав знижуватися і обсяг виторгу, який у 2014 році становив лише 160 млн грн. Тоді як збиток за цей період перевищив 100 млн грн.

Причина такого становища у значному посиленні конкуренції на ринку, "першовідкривачем" якого називає себе компанія Вадима Шульмана. Наприклад, одеський "Інтертелеком", підконтрольний бізнесменам із Придністров'я Віктору Гушану та Іллі Казмали, ще у 2011 році запустив у своїй мережі найшвидший мобільний 3G-інтернет в Україні зі швидкістю передачі даних до 14,7 Мбіт/с, тоді як "Телесистеми Україна" могла похвалитися лише результатом у 3,1 Мбіт/с. З 2011 року розвитком мобільного 3G зайнялася і компанія "Тримоб", створена акціонерами "Укртелекому" (зараз її контролює група СКМ Ріната Ахметова).

Знайти якісь контраргументи, щоб вистояти під ударами конкурентів, компанія Вадима Шульмана не змогла. У результаті вже минулого року вона офіційно визнала серйозні фінансові проблеми. Під час судових розглядів з кредиторами "Телесистеми України" почала просити розстрочку боргів, посилаючись на важке матеріальне становище, викликане "кризою у сфері телекомунікацій та значним підвищенням вартості обов'язкових платежів, необхідних для здійснення господарської діяльності, у тому числі до Державного бюджету України". У компанії також зізналися, що "надходження коштів заледве вистачає на покриття обов'язкових витрат, а ситуація ускладнюється політичною і фінансовою нестабільністю в державі". Такі аргументи, зокрема, "Телесистеми України" використовувала в суперечці з Українським державним центром радіочастот, який минулого року вимагав від компанії погашення боргу на суму 3,7 млн грн. і в березні домігся задоволення свого позову.

На сьогодні загальна сума боргів компанії оцінюється майже у 90 млн грн., а обсяг нерозподіленого збитку за підсумками минулого року наблизився до 900 млн грн. Однак назвати компанію неплатоспроможною було б невірно - гроші у неї є, але вони швидко закінчуються (за минулий рік грошові запаси "Телесистем України" скоротилися майже на 50 млн - до 410 млн грн.). За чутками, компанія вже кілька років виставлена на продаж, але навіть у кращі часи на неї не знайшлося претендентів. Тепер же, коли найбільші мобільні оператори країни "Київстар", "МТС-Україна" і "Астеліт" отримали ліцензії на 3G-зв'язок і оголосили про запуск цієї послуги, становище компанії Шульмана помітно погіршиться. А тому не виключено, що процес банкрутства "Телесистем України", який поки виглядає як можливість для компанії піти на "боргові канікули" (судом вже введено мораторій на задоволення вимог кредиторів), в перспективі може перерости у "щось більше". Наприклад, у відхід з телекомунікаційного ринку та ліквідацію, як це сталося, наприклад, із компанією Ігоря Єремєєва ITC, що входила кілька років тому у трійку найбільших CDMA-операторів в Україні, а влітку минулого року була визнана банкрутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram