ГоловнаЕкономікаДержава

Обгрунтованість вимог "Газпрому" до "Нафтогазу" розгляне суд, - Коболєв

Російський монополіст хоче висунути Україні претензії про стягнення $8,197 млрд за недобір газу

Обгрунтованість вимог "Газпрому" до "Нафтогазу" розгляне суд, - Коболєв
Фото: Макс Требухов

"Нафтогаз України" вітає намір "Газпрому" передати свої претензії до української компанії на розгляд арбітражного трибуналу.

Про це повідомляє прес-служба НАК.

"Арбітраж - це найбільш цивілізований спосіб вирішувати комерційні спори, якщо сторони не можуть дійти згоди шляхом переговорів", - прокоментував голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв недавню заяву свого російського колеги Олексія Міллера.

Сторони ініціювали розгляд в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в червні 2014 року. "Нафтогаз" підготував обґрунтування своїх претензій і заявив свої позовні вимоги в рамках арбітражного провадження за контрактом на постачання газу в січні 2015 року. Зустрічні позовні вимоги в рамках того ж провадження "Газпромом" ще не заявлялися.

"Газпром" не вперше виставляє "Нафтогазу" рахунки, посилаючись на пункт контракту 2009 року, який, на думку "Газпрому", містить положення "бери-або-плати". На початку 2013 року "Газпром" виписав "Нафтогазу" штраф на $7 млрд за недобір газу. Втім, Україна платити відмовилася, і на цьому питання "зависло". У листопаді 2014 року російська компанія подала позов до Стокгольмського суду з вимогою стягнути з "Нафтогазу" 18,5 млрд доларів за недобір українською компанією контрактних обсягів газу в 2012-2013 роках.

Окреме арбітражне провадження ведеться також за контрактом на транзит природного газу. Позовні вимоги за цим контрактом "Нафтогаз" заявив у травні 2015 року. Сумарні претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" за двома контрактами перевищують 16 млрд. доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram