ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄС дасть Україні €1,5 млрд кредиту, ще €150 млн подарує

Безоплатна допомога має піти на ефективне виконання торговельної угоди з ЄС

ЄС дасть Україні €1,5 млрд кредиту, ще €150 млн подарує
Фото: dpravda.org

Європейський союз готує угоду з Україною, Молдовою та Грузією про надання їм 200 млн євро безповоротної допомоги, ще 2 млрд євро надійдуть у вигляді кредитів для малого та середнього бізнесу.

Про це повідомив на прес-конференції в Ризі комісар ЄС з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Хан, передає "Європейська правда".

Джерела видання уточнюють, що з цієї суми Україні нададуть 1,5 млрд євро і 150 млн євро відповідно.

Комісар  офіційно не підтвердив цей розподіл, зазначивши, що надасть деталі після підписання відповідної угоди. Церемонія має відбутися в п'ятницю вранці, перед початком саміту "Східного партнерства".

"У четвер я зможу офіційно оголосити, що ми надамо 200 млн євро грантів, які розблокують додаткові більш ніж 2 млрд євро інвестицій для трьох країн, що підписали ЗВТ (Угоду про асоціацію). В основному допомога йтиме через європейські фінансові інститути", - повідомив він .

За словами Хана, гроші мають бути спрямовані на ефективне виконання торговельної угоди з ЄС.

За даними джерел видання, двомільярдне фінансування надійде через ЄБРР і ЄІБ, а часткова безоплатна допомога з бюджету ЄС є вимогою банків для того, щоб вони надали повну суму.

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада прийняла закон, який даж Кабінету Міністрів право за необхідності оголошувати мораторій на виплату зовнішніх боргів. Експерти розцінюють такий захід як інструмент тиску на кредиторів, які відмовляються йти на поступки Україні і списувати частину боргу.

Міністр фінансів США Джейкоб Лью, коментуючи ухвалення закону, став на бік України, зазначивши, що власники державного боргу України мають піти на жертви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram