ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін може домогтися реструктуризації боргу за зовнішніми позиками, - експерт

Хедж-фонди змушені будуть піти на компроміс.

Кабмін може домогтися реструктуризації боргу за зовнішніми позиками, - експерт
Фото: rian.ru

Кабінет Міністрів Арсенія Яценюка має шанси домогтися реструктуризації боргу за зовнішніми позиками, йдеться у статті РБК-Україна.

"Незважаючи на те, що частина кредиторів України непохитна, їм однаково необхідна підтримка інших власників боргів і щонайменше 2/3 голосів на кожен папір", - сказав у коментарі аналітик Bank of America Merrill Lynch Вадим Храмов.

Автор статті вважає, що навряд чи хедж-фонди погодяться на умови, які необхідні Україні. "Радше за все, це буде якийсь компромісний варіант, і явно не найвигідніший для нас", - зазначив журналіст.

У статті вказано, що головними власниками євробондів України є американські хедж-фонди, зокрема: Franklin Тempleton (майже 6,5 млрд дол.), Pacific Investment Management Company (PIMCO), Blackrock, Marathon Asset Management.

"Навколо Marathon і схожих фондів уже спалахували скандали. Один з найгучніших скандалів нашого століття - дефолт Аргентини 2001 року, допущений за зовнішніми зобов'язаннями країни. Тоді більшість утримувачів аргентинських держоблігацій погодилися обміняти їх на нові з 65% дисконтом. Але кілька кредиторів (зокрема Marathon) відмовилися йти на угоду. Один із фондів, що купив борг країни за 50 млн дол., вимагав від влади Аргентини повернути йому мільярд", - зазначає автор статті.

Нагадаємо, що ухвалений учора закон Кабміну №2898 "Про особливості здійснення угод з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом" дає уряду право вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. На думку фахівців, цей закон може посилити позицію міністра фінансів Наталії Яресько в переговорах про реструктуризацію зовнішнього боргу України.

"Ми не маємо зайвої валюти, вони зрозуміють, що наша ситуація серйозна і потребує вирішення цієї проблеми", - сказала, зокрема, Наталія Яресько.

Йдеться про реструктуризацію близько 23 млрд дол. позикових ресурсів, що в підсумку заощадить українському бюджету понад 15 млрд дол. протягом найближчих трьох-чотирьох років. "Загалом виплати тільки за валютними борговими зобов'язаннями протягом наступних чотирьох років становитимуть близько 30 млрд дол., включно з обслуговуванням і поверненням боргу", - пояснено в статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram