ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртранснафта" поскаржилася в АМКУ на нафтозаводи Коломойського

У "Нафтогазі" повідомили про перші дієві кроки нового керівництва держкомпанії.

"Укртранснафта" поскаржилася в АМКУ на нафтозаводи Коломойського
Фото: www.naftogaz.com

Компанія "Укртранснафта" відправила в Антимонопольний комітет заяву про узгоджені дії трьох нафтозаводів, які пов'язані з Ігорем Коломойським: "Укртатнафта", НПК "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття".

Про це свідчить документ, який оприлюднив у своєму фейсбуці виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" (володіє 100% акцій "Укртранснафти") Андрій Пасішник.

У заяві наголошено, що з жовтня 2013 року по вересень 2014 року із системи магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" було викачано нафту компанії об'ємом 628,4 тисячі тонн. Своїх резервуарів компанії не вистачило, тому 388,5 тис. тонн закачали в резервуари "Укртатнафти" (239,9 тис.), НПК "Галичина" (46,7 тис.) і "Нафтохіміка Прикарпаття" (101,9 тис.).

Згідно з двосторонніми договорами, всі компанії спочатку зберігали цю нафту безкоштовно, а з літа 2014 року вже за гроші. До 1 січня 2015 року всі три нафтозаводи тримали тариф на рівні 3,20 грн за тонну, а з 1 січня одночасно підвищили його до 6,40 грн.

"Економічна обґрунтованість розмірів орендних плат, установлених зазначеними вище товариствами, щонайменше викликає сумнів, тому що всі резервуарні ємності відрізняються за технічними параметрами, технічним станом, місткістю, рядками експлуатації. Також привертає увагу і той факт, що на початковому етапі ПАТ "НПК "Галичина", ПАТ "Укртатнафта" й ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" погодилися на безкоштовне зберігання нафти у своїх резервуарних ємностях. Але потім, скориставшись відсутністю в ПАТ "Укртранснафта" альтернативних варіантів розміщення своєї нафти у третіх осіб, практично одночасно встановили платне й однакове за розміром користування своїми резервуарами", - йдеться в документі.

Нагадаємо, "Укртранснафту" донедавна очолював Олександр Лазорко - ставленик Ігоря Коломойського. Зміна топ-менеджера супроводжувалася конфліктом, але в підсумку держава таки її здійснила. Тимчасово виконувачем обов'язків став Роман Сидорак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram